مقدمه ای بر بررسی ظرفیت های صادرات جمهوری اسلامی ایران به ترکیه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی دیپلماسی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران (فرصت ها و چالش های ۱۴۰۰-۱۴۰۴)
  • کد COI اختصاصی: EDCONF01_053
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 732
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن رنجبر

کارشناس اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، کارشناس ارشد علوم اقتصادی از دانشگاه تهران

چکیده

یکی از حوزه هایی که هر کشور می تواند روابط تجاری فعالی در آن برقرار سازد و از مزیت های نسبی خود به خوبی برای مستحکم ساختن روابط اقتصادی اش استفاده کند همسایگان آن کشور است. جمهوری اسلامی ایران از این حیث موقعیتی بسیار مطلوب دارد، چرا که از یک سو در منطقه ای بسیار مهم از لحاظ منابع انرژی و مسیرهای ترانزیتی و مانند این ها واقع است و از سوی دیگر پانزده همسایه با اشتراکات چشمگیر تاریخی و فرهنگی و دینی و ... دارد. بهره گیری مناسب از این موقعیت مطلوب، به ویژه با توجه به فشارهای شدید تحریمی دشمنان و احتمال تداوم یا تکرار آن ها در آینده، می تواند برکات فراوانی برای کشور به همراه آورد. ترکیه از مهم ترین همسایگان جمهوری اسلامی ایران است که می تواند و می بایست اهمیتی اساسی در نقشه ی کلان روابط اقتصادی ایران با کشورهای همسایه داشته باشد. این کشور چهارمین بازار صادراتی و سومین تامین کننده ی واردات ایران است و بیش از % ۹ تجارت خارجی ۷۳ میلیارد دلاری کشور با آن انجام می گیرد، اما ایران نوزدهمین بازار صادراتی و سی امین تامین کننده ی واردات ترکیه است و فقط % ۱ از تجارت خارجی ۳۸۰ میلیارد دلاری این کشور با جمهوری اسلامی ایران انجام می گیرد. ظرفیت استفاده نشده ی صادرات به ترکیه ۱۲۳ میلیارد دلار برآورد شده است. ایران از لحاظ ظرفیت صادرات به ترکیه (۱/۴ میلیارد دلار) در رده ی ۳۶ ، از لحاظ صادرات بالفعل (۱/۲ میلیارد دلار) در رده ی ۳۱ و از لحاظ ظرفیت بی استفاده ( ۶۹۵ میلیون دلار) در رده ی ۳۷ قرار دارد. در این مقاله، ظرفیت های صادرات جمهوری اسلامی ایران به ترکیه را واکاوی خواهیم کرد.

کلیدواژه ها

ظرفیت، صادرات، ایران، ترکیه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.