نقش وظایف زن و شوهر در استحکام خانواده بر پایه منابع اسلامی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات روان شناسی با رویکرد اسلامی، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_MRA-2-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه حسنی

دانش پژوه کارشناسی روانشناسی و معارف اسلامی، مجتمع آموزش عالی بنت الهدی، جامعه المصطفی(ص) العالمیه، قم، ایران.

نجیب الله نوری

چکیده

پژوهش حاضر به منظور تبیین نقش وظایف زن و شوهر در استحکام خانواده بر پایه منابع اسلامی انجام شده است. در این پژوهش نخست عوامل مختلف موثر بر استحکام خانواده از پژوهش های مختلف گزارش شده است. سپس با استفاده از روش اسنادی و تحلیل متون دینی، به وظایف زن و شوهر و نقش آنها در استحکام خانواده پرداخته است. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که وظایف زن و شوهر به چهار دسته تقسیم می شوند: دسته اول وظایف زن و شوهر پیش از ازدواج که به نحوه تشکیل خانواده مربوط می شود شامل: رعایت کفویت و همسانی، رعایت اصالت و نجابت خانوادگی، رعایت ایمان و تقوا در تشکیل خانواده، رعایت شاخص خردمندی، توجه به شاخص زیبایی و توجه به اخلاق نیکو در تشکیل خانواده. دسته دوم وظایف مشترک زوجین پس از ازدواج که عبارتند از: احترام، آراستگی، همکاری،  اجتناب از تندخویی، دوری از بدزبانی و ارضای نیازهای جنسی، دسته سوم وظایف مختص شوهر که شامل موارد زیر است:  مدیریت خانواده، تامین اقتصاد خانواده و هدایت معنوی. دسته چهارم وظایف مختص زن که موارد زیر را شامل می شود: تمکین و اطاعت از شوهر، هماهنگی در فعالیت خارج از منزل، حفظ اموال شوهر و تدبیر منزل. بر پایه یافته های این پژوهش ایفای این مجموعه وظایف می تواند نقش اساسی در استحکام خانواده داشته باشد. این یافته ها را می توان بر پایه نظریه نقش ها تبیین کرد زیرا هرکدام از وظایف نقش زن و شوهر را تعیین می کند.

کلیدواژه ها

استحکام خانواده, وظایف زن وشوهر, منابع اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.