الکترونیکی شدن انتخابات و گذار به دموکراسی مطالعه تطبیقی پیامدهای این فرآیند در ایالات متحده و ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های سیاسی جهان اسلام، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PRIW-11-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 241
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک آذرباد

PhD Student in Political Science, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

محمدجواد حق شناس

Assistant Professor, Department of Political Science, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran (responsible Author)

چکیده

در هر کشوری، یکی از علائم حرکت به سمت دموکراسی، گرایش به انتخابات و ایجاد امنیت و شفافیت در انتخابات است.خاستگاه نظام های سیاسی، نقش مردم در سیاست و حکومت، فرایند و میزان اثرگذاری شهروندان در تصمیمات سیاسی و در نهایت نظام های انتخاباتی در کشورها عناصری است که مختصات «انتخابات» را مشخص می کند. انتخابات الکترونیکی شامل ابزار های الکترونیکی است که برای اخذ و شمارش آراء به کار می روند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تطبیقی پیامدهای فرآیند انتخابات الکترونیک در ایالت متحده و جمهوری اسلامی ایران است. در این پژوهش از روش کتابخانه­ای برای جمع­آوری اطلاعات استفاده شد.پرسشی که در پژوهش مطرح می­شود، این است که الکترونیکی شدن انتخابات چه تاثیری در دموکراتیزاسیون دارد؟ لذا دو فرضیه در این بحث مطرح می­شود: ۱. انتخابات الکترونیکی در آمریکا به دلیل توسعه یافتگی سیاسی و ساخت دموکراتیک تاثیر چندانی بر کیفیت و گسترانگی دموکراسی ندارند. ۲. در ایران؛ الکترونیکی شدن فرآیند انتخابات به دلیل افزودن بر امنیت انتخابات، تسهیل آن و شفاف سازی می تواند در فرآیند گذار به دموکراسی تاثیر مثبتی معنا دار داشته باشد. یافته­های پژوهش، فرضیات مطرح شده را تایید کردند. نتایج نشان داد که اگر در جمهوری اسلامی ایران روند انتخابات الکترونیک اجرا شده و سرعت بگیرد، می­تواند علاوه بر اینکه امنیت را افزایش می­دهد، شفافیت و اعتماد را نیز به همراه داشته باشد.

کلیدواژه ها

e-elections, transparency, transition to democracy, electoral participation, e-democracy., انتخابات الکترونیک, شفافیت, گذار به دموکراسی, مشارکت انتخاباتی, دموکراسی الکترونیکی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.