تاثیر استفاده مجزا و تلفیقی پروبیوتیک Pediococcus acidilactici و پربیوتیک Raffinos بر برخی شاخص های خونی و شاخص های ایمنی غیراختصاصی سرم در ماهی کاراس طلایی (Carassius auratus)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-13-3_032
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 316
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

دل آرا سپهرفر

گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

سید حسین حسینی فر

گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

علی جافرنوده

گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

بررسی شاخص های خونی و ایمنی یکی از موارد بسیار مهم در زمینه بررسی سلامت آبزیان است و تغذیه نقش مهمی در حفظ شرایط بهداشتی آبزیان با تنظیم سیستم ایمنی غیرسلولی و هومورال دارد. این تحقیق به منظور بررسی اثر استفاده مجزا و تلفیقی پروبیوتیک Pediococcus acidilactici و پربیوتیک Raffinos در جیره غذایی بر شاخص های خونی و ایمنی غیراختصاصی سرم در ماهی طلایی (Carassius auratus) انجام گرفت. تعداد ۱۸۰ قطعه ماهی طلایی با میانگین وزنی ۳/۱۸±۲۶/۰ گرم، پس از ۱۰ روز دوره سازگاری با شرایط آزمایشگاه در ۴ تیمار با ۳ تکرار به مدت ۲ ماه تغذیه شدند. تیمارهای آزمایش شامل: جیره تجاری (گروه شاهد) و به ترتیب غذای تجاری مکمل شده به P. acidilactici (۰/۹ گرم برکیلوگرم)، Raffinos (۱۰گرم برکیلوگرم) و غذای تجاری حاوی سین بیوتیک  P. acidilactici و Raffinos بودند. طبق نتایج در شاخص های خونی هیچ گونه اختلاف معنی داری بین تیمارها نسبت به گروه شاهد دیده نشد (۰/۰۵< P)، هم چنین بالاترین مقدار ایمونوگلوبولین سرم و فعالیت سیستم کمپلمان سرم در تیمار سین بیوتیک مشاهده شد و بیش ترین فعالیت لیزوزیمی در تیمار پربیوتیک در مقایسه با گروه شاهد بود، با این حال اختلاف معنی داری بین گروه شاهد و تیمارها وجود نداشت (۰/۰۵< P). در پایان دوره، نتایج تجزیه و تحلیل شاخص های خونی و شاخص های ایمنی غیر اختصاصی در ماهی کاراس طلایی هیچ گونه اختلاف معنی داری را بین تیمارهای مختلف با این میزان دوز نشان نداد (۰/۰۵< P). در نتیجه به کارگیری دوز مناسب از محرک ایمنی مورد نظر ضروری می ­باشد چرا که در صورت استفاده از دوزهای نامربوط ممکن است هیچ گونه تغییری در سیستم ایمنی آبزی ایجاد نشود. مقادیر بیش از حد موجب سرکوب پاسخ ایمنی می گردد و دوزهای پایین تر هیچ تاثیری بر عوامل بیماری­ زا نمی گذارد.

کلیدواژه ها

محرک ایمنی, شاخص های خونی, ایمنی غیراختصاصی سرم, ماهی کاراس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.