تاثیر دوره های گرسنگی کوتاه مدت و تغذیه مجدد بر شاخص های رشد و فاکتور های خونی در بچه فیل ماهی (Huso huso)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-13-3_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 426
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا نقش پور

گروه شیلات و آبزیان، دانشکده منابع طبیعی، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران

عباس بزرگ نیا

گروه شیلات و آبزیان، دانشکده منابع طبیعی، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران

مهدی حسینی فرد

گروه دامپزشکی، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران

سید روح الله جوادیان

گروه شیلات و آبزیان، دانشکده منابع طبیعی، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران

چکیده

تحقیق حاضر در راستای شناخت عملکرد رشد و فاکتور­های خونی به ­دنبال اعمال گرسنگی کوتاه مدت در فیل­ ماهی با میانگین وزن اولیه ۵/۳۲±۳۴/۵۸ مورد بررسی قرار گرفت. ۴ تیمار­شامل شاهد (F) روزانه ۴ بار در حد سیری غذادهی شدند، تیمار SRF۱ با چهار دوره متناوب گرسنگی دو روزه و غذا­دهی ۸ روزه پس از هر دوره گرسنگی, تیمار SRF۲ با دو دوره متناوب گرسنگی چهار روزه و غذادهی ۱۶ روزه پس از هر گرسنگی و تیمار SRF۳ با یک دوره گرسنگی ۸ روزه و غذادهی ۳۲ روزه به مدت ۴۰ روز مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که عملکرد رشدی در تیمارهای آزمایشی به ­طور معنی داری تحت تاثیر روند غذادهی قرار گرفته است (۰/۰۵> P). تیمار­های SRF۱ و SRF۲ نسبت به تیمار SRF۳ به­ طور معنی ­داری افزایش وزن و نرخ رشد ویژه بالاتری نشان دادند (۰/۰۵> p). در شاخص­ کبدی، شاخص دستگاه گوارش و فاکتور وضعیت تفاوت معنی­ داری مشاهده نشده است (۰/۰۵< P). اثر گرسنگی و غذادهی مجدد بر پارامتر­های خونی معنی­ دار بود (۰/۰۵> P). به ­طوری که با اعمال گرسنگی ۸ روزه (SRF۳) سطح گلبول قرمز به ­طور معنی­ داری نسبت به سایر تیمار­ها افزایش یافت با توجه به نتایج به دست آمده در پایان دوره آزمایش می ­توان چنین استنباط کرد که فیل­ ماهی توانایی سازگاری با دوره ­های کوتاه ­تر گرسنگی را داشت به­ طوری که تیمارهای ۲ و ۴ روز گرسنگی دارای رشد جبرانی کامل بودند. اما تیمار ۸ روز گرسنگی (SRF۳) وزن نهایی کم تری نسبت به تیمار شاهد داشتند که نشان دهنده رشد جبرانی نسبی در آن­ ها می ­باشد.  

کلیدواژه ها

فیل ماهی, رشد جبرانی, فاکتورهای خونی, شاخص های رشد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.