گرانولار سل ادنتوژنیک تومور مرکزی: ارزیابی فراساختاری و ایمونوهیستوشیمیایی

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 323

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CHRC02_086

تاریخ نمایه سازی: 20 اسفند 1400

چکیده مقاله:

مقدمه: گرانولار سل ادنتوژنیک تومور مرکزی (CGCOT) اولین بار توسط Werthemann در سال ۱۹۵۰ گزارش شد. در بررسی فراساختاری سلولهای گرانولر CGCOT تعداد زیاد پارتیکل های متراکم داخل سیتوپلاسمی شبیه لیزوزوم مشاهده شد. مطالعات وجود این پارتیکلها بعلت تغییرات دژنراتیو و مسن شدن سلولها را رد کرده و حضور آنها را مرتبط با فعالیت فاگوسیتیک این سلولها دانسته است. هدف: در این مطالعه به تفصیل به بررسی فراساختاری و ایمونوهیستوشیمی CGCOT پرداخته می شود.. روش مطالعه: جستجوی الکترونیکی در PubMed (MEDLINE)، Scopus و Google انجام شد. کلمات کلیدی بر اساس عبارات Medical Subject Heading (MeSH) انتخاب شدند. مطالعات محدود به انتشارات انگلیسی زبان بود و این مطالعات با جستجوی کلیدواژه های زیر بازیابی شدند: ایمونوهیستوشیمی، تومورهای ادنتوژنیک، گرانولار سل ادنتوژنیک تومور مرکزی، فراساختاری. تجزیه و تحلیل و بحث: بررسی ایمونوهیستوشیمی این تومور عدم بیان P۵۳ ودرصد پایین بیان Ki-۶۷ را نشان داده که نشاندهنده خوش خیم بودن این تومور می باشد. در این تومور بیان S-۱۰۰ protein، neuron-specific enolase و CD۵۷(Leu-۷) منفی بود بنابراین منشا نورواکتودرمال آن رد شد. از سوی دیگر عدم بیان مارکرهای smooth muscle actin، muscle specific actin (HHF-۳۵)، h-caldesmon و دسمین منشا میوژنوس یا میوفیبروبلاستیک آن را نیز رد کرد. با توجه به عدم بیان سایتوکراتین ها و epithelial membrane antigen و بیان بالای ویمنتین در سلولهای گرانولر منشا مزانشیمال برای سلولهای گرانولر مطرح شد. با مثبت شدن مارکرهای ایمونوهیستوشیمی CD۶۸، HLA-DR، α-۱-antitrypsin، α-۱-antichymotrypsin و muramidase ماهیت ماکروفاژی سلولهای گرانولر تایید شد. نتیجه گیری: بدین ترتیب مطالعات فراساختاری و ایمونوهیستوشیمی ماهیت هیستیوسیتی سلولهای گرانولر را نشان می دهد. این تومور در تشخیص افتراقی گرانولر سل تومور، گرانولر سل آملوبلاستوما و اپولیس مادرزادی نوزادان قرار می گیرد که می توان به کمک بررسی ایمونوهیستوشیمی CGCOT را از آنها افتراق داد.

کلیدواژه ها:

ایمونوهیستوشیمی ، تومورهای ادنتوژنیک ، گرانولار سل ادنتوژنیک تومور مرکزی ، فراساختاری

نویسندگان

شیرین سراوانی

دانشیار، مرکز تحقیقات بیماریهای دهان و دندان، گروه پاتولوژی دهان، فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران.

حمیده کده

دانشیار، مرکز تحقیقات بیماریهای دهان و دندان، گروه پاتولوژی دهان، فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران.