تعیین ضرائب رواناب و نگهداشت بتوسط مقادیر کاهش هیدرولوژیکی
سال انتشار: 1378
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 126
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SEPEHR-8-31_010
تاریخ نمایه سازی: 19 اسفند 1400
چکیده مقاله:
در یک تعریف ساده، می توان گفت که ضریب رواناب درصدی از آب حاصل از بارش است که در سطح جریان پیدا می کند. ضریب رواناب در هر حوضه، بسته به میزان برگاب، نفوذ، تبخیر و تعرق در تغییر است. به عبارتی: (۱) R= P-(S+E+I) که در آن R= مقدار رواناب P= بارش S و E و I به ترتیب نفوذ، تبخیر و برگاب است. رواناب حاصل تفاوت در سرعت بارش و سرعت نفوذ است. هرگاه سرعت بارش از سرعت نفوذ پیشی گیرد، رواناب ایجاد می شود. ضریب نگهداشت عبارت از آن بخش را بارندگی است که صرف نفوذ، ذخیره چلابی برگاب، تبخیر و تعرق می گردد به عبارتی (۲) K= P-R که در آنK = مقدار نگهداشت است. همان طور که مشخص است هریک از مقادیر رواناب و نگهداشت جزئی از کل بارش هستند و عکس هم عمل می کنند به گونه ای که (۳) P= R+K جهت محاسبه ضرائب رواناب و نگهداشت روشهای متعددی وجود دارد که عمدتا به نوع خاک، پستی و بلندی زمین و شیب آن، پوشش گیاهی و شدت بارش تاکید دارند. متاسفانه در اکثر مناطق ایران چنین مطالعاتی انجام نشده یا بسیار ناقص است. در این مقاله سعی شده روشی جهت محاسبه ضرائب نگهداشت و رواناب ارایه گردد که به چنین اطلاعاتی نیاز نباشد و در عین حال گویای واقعیت باشد. در این روش با محاسبه مقادیر کاهش هیدرولوژیکی، آن میزان بارش که منجر به رواناب نمی شود را مشخص کرده به عبارتی مقدار آبی که نگهداشته می شود و بعدا در اثر تبخیر یا نفوذ ناپدید می شود و محاسبه می گردد. بدین ترتیب ضرائب نگهداشت و رواناب به دست می آید.
نویسندگان
مهدی نوربخش
کارشناس ارشد جغرافیای طبیعی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :