تعیین آلودگیبندر خمیر (خلیج فارس) نسبتبه فلزات سنگین کبالت ، کروم ، کادمیوم ، نیکل و وانادیوم با استفاده از صدف دسته چاقویی (Solen rosemaculatus )

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: کنفرانس ملی بهره برداری از آب دریا
  • کد COI اختصاصی: NCSWU01_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1490
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیدا سلیمی

استادیار گروه آلودگی محیطزیستدریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگ

آریا اشجع اردلان

دانشیار گروه بیولوژی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد ا

مهدی سلطانی

دانشجوی گروه بیولوژی دریا دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، باشگ

چکیده

خلیج فارسدر جنوب کشور از مهمترین آبراهه های جهانی است که متاسفانه به دلایل مختلفدر معرضانواع آلودگیها قرار دارد. یکی از مهمترین این آلودگیها، آلودگی فلزات سنگین است که به دلیل خصوصیات موتاژنیک و کارسینوژیکمی تواند بر روی موجودات زنده (نظیر دوکفه ایها) اثرات بسیار خطرناکی را به جا گذارد. از سوی دیگر دوکفه ایها به دلیل نوع تغذیه خود (Filter Feeder) بودن می توانند آلاینده ها را در بدن خود تا چندین برابر تغلیظ نمایند و بخوبی وضعیتآلودگی محیط را نمایشدهند. در تحقیق حاضر بافت نرم Solen rosemaculatus ک ه از دوکفه ایهای اقتصادی می باشند نسبتبه مقادیر پنج فلز سنگین (Co, Cr, Cd, Ni, V) در منطقه بندرخمیر(که یکی از بنادر مهم صیادی در استان هرمزگان در حاشیه خلیج فارساست) مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور نمونه هایی ب ا سایز 5-7 سانتیمت ر از منطق ه مذکور برداشت شدند سپس دوکفه ایها به آزمایشگاه منتقل و پس از بیومتری بافت نرم دوکفه ایها جدا شده و بعد از انجام مراحل آماده سازی و هضم با استفاده از دستگاه جذب اتمی(کوره گرافیتی) میزان فلزات سنگین اندازه گیری شد. نتایج حاصله بیانگر میانگین غلظتهای کبالت، کروم، کادمیوم و نیکل در فصول تابستان و زمستان است که به ترتیب کبالت 0.075 و 0.083 ، کروم 0.100 و 0.124 ، کادیوم 0.013 و 0.026 و نیکل 0.984 و 1.104 میکروگرم بر گرم وزن خشک می باشد .در حالیکه غلظت وانادیوم کمتر از حد تشخیص دستگاه مورد استفاده بود. نتایج حاصل از این تحقی ق حاکی از آن است که مقادیر بدست آمده خوشبختانه هنوز کمتر از حد مجاز استانداردهای جهانی می باشد. همچنین آنالیزهای آماری اختلاف معنی داری را در مورد کروم و کادمیوم در بین نمونه های برداشت شده از سایتهای مختلف و فصول مختلفنشان داد (0.05> p )

کلیدواژه ها

صدف دسته چاقویی، فلزات سنگین، آلودگی، بندرخمیر، خلیج فارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.