فراسنجه های تخمیر برون تنی جیره های حاوی سطوح مختلف تفاله نعناع و تفاله کاسنی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای علوم دامی ایران، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JASR-12-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسیم بیابانی

گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام

فرشید فتاح نیا

گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام

گلناز تاسلی

بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری. سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی. شهرکرد.

مهدی بهرامی یکدانگی

موسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

حمیدرضا میرزایی الموتی

گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان

چکیده

این پژوهش با هدف مطالعه پویایی تخمیر برون تنی تفاله نعناع و تفاله کاسنی و نیز جیره های حاوی سطوح مختلف آنها انجام شد. تفاله ها به صورت جداگانه به میزان ۱۰، ۲۰ و ۳۰ درصد جایگزین بخش الیاف یک جیره آزمایشی شدند. فراسنجه های تولیدگاز، جمعیت پروتوزوآ وغلظت نیتروژن آمونیاکی تفاله ها و جیره های آزمایشی حاوی سطوح مختلف آنها اندازه گیری و انرژی قابل متابولیسم، اسید­های چرب زنجیر کوتاه و گوارش پذیری ماده آلی برآورد شد. نتایج آزمایش نشان داد که میزان پروتئین خام تفاله نعناع و تفاله کاسنی به ترتیب ۱۰۵ و ۷/۶۹ ، میزان الیاف نامحلول در شوینده خنثی ۵۰۰ و ۶۱۰ و میزان الیاف نامحلول در شوینده اسیدی ۳۴۵ و ۴۶۰ گرم در کیلوگرم ماده خشک بود. تفاله نعناع دارای فاز تاخیر، انرژی قابل متابولیسم، اسید­های چرب زنجیر کوتاه و گوارش پذیری ماده آلی برآورد شده بیشتری در مقایسه با تفاله کاسنی بود. جیره شاهد بالاترین و جیره دارای ۳۰ درصد تفاله نعناع کمترین میزان نرخ تولید گاز را نشان دادند. پتانسیل تولید گاز، نرخ تولید گاز، فاز تاخیر، غلظت نیتروژن آمونیاکی و کل جمعیت پروتوزوآ تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت. در کل، با توجه به این نتایج و برای کاهش هزینه­های خوراک می توان از تفاله نعناع و تفاله کاسنی تا ۳۰ درصد ماده خشک جیره بدون اثر نامطلوب بر فرآیند تخمیر شکمبه استفاده کرد.

کلیدواژه ها

پویایی تخمیر, تفاله کاسنی, تفاله نعناع

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.