اثر همزیستی قارچ مایکوریزا و کاربرد برگی اسیدهای آمینه بر برخی صفات رشدی و روغن گیاه دارویی همیشه بهار (Calendula officinallis L.)
محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 20، شماره: 1
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 232
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JFCR-20-1_007
تاریخ نمایه سازی: 18 اسفند 1400
چکیده مقاله:
به منظور بررسی اثر محلول پاشی اسیدهای آمینه و همزیستی قارچ مایکوریزا بر صفات کمی و کیفی گیاه دارویی همیشه بهار (Calendula officinalis L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی با سه تکرار، طی سال های زراعی ۱۳۹۹-۱۳۹۸ و ۱۳۹۸- ۱۳۹۷ در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل سه گونه قارچ مایکوریزا (شاهد، Glomus mosseae، G.etunicatum و G. intraradices) و سطوح اسید آمینه سورن (این ترکیب تجاری حاوی انواع اسید آمینه های ضروری برای گیاه است) شامل بدون محلول پاشی و محلول پاشی در دو مرحله ساقه دهی و گل دهی بود. نتایج نشان داد که کاربرد اسید آمینه و قارچ مایکوریزا گونه G. mosseae نسبت به تیمار عدم استفاده از قارچ مایکوریزا و کاربرد اسید آمینه افزایش بسیار معنی داری در درصد کلونیزاسیون ریشه داشت. کاربرد G. mosseae در همیشه بهار باعث افزایش ۳۳% شاخص کلروفیل شد. همچنین نتایج نشان دادند درصد و عملکرد روغن در اثر کاربرد برگی اسید آمینه و استفاده از G. mosseae به ترتیب به میزان ۲۵% و ۷۰% نسبت به تیمار عدم استفاده از اسید آمینه و مایکوریزا افزایش یافت. بیشترین عملکرد اسانس نیز از تیمار G. mosseae با مقدار ۷۴/۷ کیلوگرم در هکتار به دست آمد. به طور کلی، نتایج نشان داد که تلقیح گیاه دارویی همیشه بهار با قارچ مایکوریزا به ویژه گونه mosseae می تواند در جذب عناصر غذایی در جهت رشد بهتر این گیاه استفاده شود و کاربرد برگی اسید آمینه با در اختیار قرار دادن نیتروژن برای گیاه، روند رشد و توسعه گیاه را بهبود بخشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهدی طاهری اصغری
گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :