شناسایی مولکولی و آزمون بیماریزایی سویه جو از ویروس کوتولگی گندم در جو و گندم

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه بیماریهای گیاهی، دوره: 53، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPP-53-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 237
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید عینی

هیئت علمی ویروس شناسی گیاهی دانشگاه زنجان

اله عبدالله زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه گیاه پزشکی، دانشگاه زنجان، زنجان

چکیده

بیماری زردی و کوتولگی گندم و جو از عوامل محدودکننده تولید این محصولات در ایران و برخی نقاط دنیا است. سویه های گندم و جو ویروس کوتولگی گندم (Wheat dwarf virus,WDV) مرتبط با این بیماری هستند. اگرچه اختصاصی بودن میزبان این استرین ها در گندم و جو بحث برانگیز است. در این تحقیق، یک واریانت جدید از WDV از جو در جنوب غرب ایران جداسازی و توالی یابی شد. ژنوم کامل این جدایه ۲۷۳۲ نوکلئوتید طول دارد و متشکل از چهار چارچوب ژنی است. بررسی توالی کامل ژنوم بیانگر شباهت بالای این جدایه (۸۳.۷ تا ۹۷% شباهت) با جدایه­ WDV از جو بود و به عنوان یک واریانت از این ویروس تعیین شد. بررسی فیلوژنتیکی نشان داد که این جدایه در کنار سایر جدایه­های اروپائی این ویروس از جو در یک زیرگروه به همراه جدایه دیگری از ایران قرار می گیرد. همسانه بیماریزای این ویروس از ساختار ۱.۴ برابر ژنوم در یک ناقل دوتایی تهیه شد. اگرواینوکولیشن دی­ان­ای همسانه سازی شده در هر دو گیاه گندم و جو ایجاد علایم زردی و کوتولگی کرد. با استفاده از این سیستم، جدایه جو ویروس کوتولگی گندم با راندمان مشابه، گندم و جو را آلوده می­سازد. این همسانه بیمارگر، جهت غربالگری جو و گندم، شناسایی ژن/های مقاومت و تعامل ویروس_میزبان قابل استفاده می­باشد.

کلیدواژه ها

اگرواینفکشن, جمینی ویروس, ویروس های غلات, تکثیر به روش دایره غلطان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.