ارتباط زمین شناسی ساختاری مسیر تونل گچساران - چرام با مخزن نفتی بنگستان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی انجمن رسوب شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SSI06_070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود شهبازی

دانشجوی کارشناسی ارشد تکتونیک، دانشگاه شهید چمران اهواز

عباس چرچی

عضو هیئت علمی دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز

سید ساجدین موسوی

عضو هیئت علمی دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

تونل جادهای گچساران-چرام با روند شمال شرق- جنوب غرب، به طول تقریبی ۲۶۰۰ متر در حدود ۱۵ کیلومتری شمال باختری شهر گچساران در استان کهگلویه و بویر احمد واقع شده است. این تونل در پهنه زاگرس چین خورده و در مرز زیرپهنه های ایذه (در شمال شرق) و فروافتادگی دزفول (در جنوب غرب) و با عبور از تاقدیس دیل در حال ساخت است. قطعه شمال شرقی تونل نامبرده بر روی یال شمالی تاقدیس دیل (به صورت لایه های برگشته) و قطعه جنوب غربی آن بر روی یال جنوبی تاقدیس (به صورت لایه های عادی) در سازند آسماری واقع است. حفاری این تونل پس از حدود ۶۸۱ متر حفاری در قطعه شمال شرقی و حدود ۶۰۳ متر در قطعه جنوب غربی تونل به دلیل نشت گازهای CH۴ و H۲S متوقف شده است. با توجه به اینکه تونل مورد نظر فاصله زیادی با میدان نفتی گچساران ندارد، احتمال برخورد تونل با مخزن بنگستان دور از انتظار نمی باشد. با این وجود ادامه حفاری این تونل منوط به بررسی ساختارهای زمین شناسی مسیر تونل می باشد که در این روند، احتمال برخورد مسیر تونل با مخزن بنگستان در حین عملیات احداث تونل و علل احتمالی وجود گاز در مسیر تونل نیز مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. با توجه به بررسی های زمین شناسی و استفاده از داده های هندسی ناپیوستگی ها و تعیین ضخامت واقعی سازندهای پابده و گورپی و با استفاده از نرم افزار اتوکد، یک مقطع ساختاری از مسیر تونل مورد نظر تهیه شده است. باتوجه به مقطع ساختاری نامبرده و همچنین بررسی مقاطع تهیه شده پیشین در ناحیه مورد مطالعه، احتمال برخورد و حفاری مخزن بنگستان در تونل کم می باشد. باتوجه به این مقطع ساختاری و اعمال ضخامت واقعی سازندهای پابده-گورپی (حدود ۴۸۰ متر)، کمترین فاصله عمودی مرکز تونل با افق مخزن بنگستان حدود ۲۸۰ متر می باشد که در این میان باید احتمالات، میزان دقت اطلاعات و ابهامات ساختمانی را نیز در نظر گرفت.

کلیدواژه ها

تونل گچساران- چرام، تحلیل ساختار، فرو افتادگی دزفول، تاقدیس دیل، سازند پابده - گورپی، مخزن بنگستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.