نقش دولومیت های اینفراکامبرین بایندور و سلطانیه در سازه تاریخی گنبد سلطانیه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی انجمن رسوب شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SSI06_068
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی حاجی ابولفتح

استادیار گروه زمین شناسی دانشگاه زنجان

زهرا پیروند بوری

کارشناس ارشد پترولوژی گروه زمین شناسی دانشگاه زنجان

چکیده

گنبد تاریخی سلطانیه واقع در ۴۰ کیلومتری شهر زنجان، با ارتفاع ۴۸.۵ متر سومین گنبد آجری مرتفع دنیاست. سازه گنبد روی پایه هایی مرکب از هشت جرز بزرگ حمال آجری استوار بوده و به شکل یک هشت ضلعی منظم می باشد. پی های این ساختمان عظیم بسیار کم عمق و سطحی است. تنها در قسمت شمال بنا، پی ها از سطح طبیعی زمین حدود۱/۵ متر پایین رفته و در سایر قسمت ها عمق پی ها از ۵۰ تا ۶۰ سانتی متر تجاوز نمی کند. دلیل این امر به مقاومت عالی زمین مربوط است نکته ای که مورد توجه سازندگان بنا بوده است. در ساخت باروی ارگ و پی های ساختمان گنبد از قطعات سنگ آهک دولومیتی و ملات گچ و آهک استفاده شده است. اگرچه نمونه سنگ آهک کارشده در باروی ارگ سلطانیه بر اساس مطالعه انجام شده، از لحاظ ترکیب کانیایی و ژئوشیمی، شباهت بیشتری با دولومیت بایندور داشته، ولی به استناد تنها یک نمونه نمی توان نظری قطعی ارائه نمود و با توجه به گستردگی رخنمون هر دو سازند بایندور و سلطانیه در ارتفاعات مشرف به دشت سلطانیه حضور قطعات سنگی هر دو سازند در این دشت و نیز در سازه بنای گنبد سلطانیه کاملا منطقی و قابل تصور است.

کلیدواژه ها

دولومیت، بایندور، سلطانیه، سازه، گنبد سلطانیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.