بررسی حیاط های مرکزی خانه ها در شهر اراک (دوره قاجار)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی مطالعات جهانی در مهندسی عمران ، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: GSECONF05_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 225
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا شعبانی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک

چکیده

در تمامی نقاط ایران از گذشته تاکنون سکونتگاه ها و فضاهای زیستی اقلیم های موجود، از نوع فای باز و فضای بسته تشکیل می شده است. تنوع بسیاری در شکل گیری فضاهای باز سکونتی و ترکیب آن با فضاهای محصور وجود داشته است. همواره اقلیم و طبیعت تاثیر بسزایی در مورفولوژی شهرها و معماری آن و به خصوص مسکن داشته است. در این میان بین انسان، معماری و طبیعت نقش متقابلی وجود دارد که هم انسان بصورت مستقیم با طبیعت در ارتباط بوده و هم معماری همساز با اقلیم و طبیعت شکل میگرفته است. با وجود آنکه، شکل گیری فضای باز یا حیاط خانه ها تاثیرپذیر از شرایط اقلیمی هر منطقه است، اما عوامل فرهنگی و مذهبی در شکل گیری انواع حیاط در خانه های سنتی بی تاثیر نبوده است. هدف از نگارش این مقاله ساختارشناسی الگوی حیاط مرکزی اقلیم شهر اراک در دوره ی قاجار برای خانه های موجود می باشد. برای رسیدن به نتایج دقیق تر، گونه ی حیاط در وسط انتخاب گردیده است. لذا برای انجام این تحقیق از روش توصیفی و تطبیقی و با انتخاب سه نمونه موجود استفاده شده است. برای رسیدن به این هدف تحلیل فرمی، زایوه دید انسانی، مصالح، نسبت طول به ارتفاع و شکل حیاط مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. شیوه تحلیل، فرمی است و ابزارهای گردآوری داده ها و مشاهده میدانی و ترسیم جداول و نمودار تحلیلی است. در این پژوهش نمونه های مورد مطالعه از گونه کویری، خانه های اراک می باشند که گونه کویری برگرفته از معماری شهرهای کویری ایران مثل یزد و کاشان است.

کلیدواژه ها

حیاط مرکزی، اقلیم، اراک، ساختار شناسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.