تاثیر قرص آهسته رهش مس بر عملکرد و برخی فراسنجه های خونی میش های آبستن لری-بختیاری و بره های آن ها

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای علوم دامی ایران، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JASR-13-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پروین نصر چالشتری

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

امیر فدائی فر

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

ایوب عزیزی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

آرش آذرفر

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

چکیده

به منظور مطالعه عملکرد و تعیین تغییرات برخی از فراسنجه­های خونی بره های متولد شده از میش های آبستن دریافت­کننده قرص آهسته رهش مس، ۸۰ راس میش لری-بختیاری (شکم زایش چهارم و نمره وضعیت بدنی ۳ الی ۵/۳) همزمان شده برای زایش به دو گروه ۴۰ راسی تقسیم بندی شدند. تیمارها شامل: ۱) گروه شاهد و ۲) گروه دریافت­کننده قرص آهسته­رهش مس بود. میش­ها ۶۰ روز قبل از تاریخ پیش­بینی زایمان، قرص آهسته­رهش مس را دریافت کردند. در روز اول آزمایش، ۱۰ و ۶۰ روز پس از زایمان، خون گیری از میش­ها انجام شد. پس از شروع زایمان، وزن تولد، جنسیت، تک­قلو یا چندقلو بودن بره­ها ثبت و خون گیری از آن ها در سن ۱۰ و ۶۰ روزگی انجام شد. غلظت مس و سرولوپلاسمین سرم به طور معنی داری در میش های دریافت­کننده قرص مس نسبت به میش­های گروه شاهد بالاتر بود (۰۵/۰> P). در روز اول آزمایش (۶۰ روز قبل از زایمان) غلظت مس و سرولوپلاسمین سرم خون میش ها نسبت به روز ۱۰ و ۶۰ پس از زایش پایین تر بود، اما بین روزهای ۶۰ و ۱۰ پس از زایش تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بره های متولد شده از مادران دریافت­کننده قرص آهسته­رهش مس در مقایسه با بره­های متولد شده از میش­های گروه شاهد، وزن از شیرگیری، افزایش وزن روزانه، غلظت مس سرم، غلظت سرولوپلاسمین سرم، درصد هماتوکریت، تعداد گلبول قرمز و غلظت هموگلوبین بالاتری داشتند (۰۵/۰> P). به­طور کلی نتایج نشان داد که خوراندن قرص آهسته­رهش مس به میش­ها در اواخر دوره آبستنی، باعث بهبود افزایش وزن روزانه و وزن ازشیرگیری بره­های آن ها شد.

کلیدواژه ها

بره, سرولوپلاسمین, گوسفند, گوگرد, مس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.