اثربخشی زوج درمانی هیجان محور بر رضایت جنسی، رضایت زناشویی و ابعاد سلامت روان در مادران کودکان کم توان ذهنی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه روانشناسی افراد استثنایی، دوره: 11، شماره: 42
  • کد COI اختصاصی: JR_JPE-11-42_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسر رضاپور میرصالح

دانشیار گروه مشاوره دانشگاه اردکان، اردکان، یزد، ایران

مهدی شمالی احمدآبادی

دانشجوی دکتری روانشناسی عمومی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان، اصفهان، ایران

الهه اکبریان ترک آباد

کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یزد، یزد، ایران

سیدعلیرضا عمارتی

کارشناس ارشد روانشناسی بالینی دانشگاه آزاد اسلامی یزد، یزد، ایران.

عاطفه برخورداری

کارشناس روانشناسی عمومی، دانشگاه پیام نور، واحد میبد، یزد، ایران

چکیده

هدف از پژوهش حاضر اثربخشی آموزش گروهی به شیوه هیجان مدار بر رضایت جنسی، رضایت زناشویی و ابعاد سلامت روان مادران کودکان کم توان ذهنی بود. این مطالعه با رویکرد کمی و به روش نیمه آزمایشی و با بکارگیری طرح پیش آزمون– پس آزمون– پیگیری با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری متشکل از تمام مادران کودکان کم توان ذهنی محصل در شهرستان میبد در سال تحصیلی ۹۷-۹۸ بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، ۲۴ نفر به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دوگروه ۱۲ نفری (آزمایش و گواه) جایگزین شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های استاندارد اضطراب، استرس و افسردگی لاویبوند، رضایت زناشویی انریچ و رضایت جنسی لارسون در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پاسخ دادند. گروه آزمایش مداخله آموزش گروهی به شیوه هیجان مدار را در ۸ جلسه ۵/۱ ساعته و هر هفته دو جلسه دریافت کردند، در صورتی که گروه گواه هیچ گونه مداخله ای را طی مدت زمان انجام پژوهش دریافت ننمودند. در پایان نیز داده های پژوهش با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و در سطح معنی داری ۰۵/۰ تحلیل شدند. نتایج نشان داد که میانگین نمرات رضایت جنسی و رضایت زناشویی و سلامت روان گروه آزمایش نسبت به گروه گواه، در مرحله پس آزمون افزایش معناداری پیدا کرده و این افزایش در مرحله پیگیری نسبتا ثابت مانده است (۰۰۱/۰> p). بر اساس نتایج پژوهش، آموزش گروهی به شیوه هیجان مدار باعث بهبود رضایت جنسی، رضایت زناشویی و ابعاد سلامت روان مادران کودکان کم توان ذهنی شد. بنابراین آموزش گروهی به شیوه هیجان مدار می تواند مداخله ای ارزنده در راستای کاهش مشکلات این مادران به شمار آید.

کلیدواژه ها

آموزش گروهی هیجان مدار, رضایت جنسی, رضایت زناشویی, سلامت روان, مادران کودکان کم توان ذهنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.