ارزیابی تحمل به خشکی ارقام و لاین های امید بخش جو با استفاده از شاخص های حساسیت و تحمل به خشکی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: همایش ملی دستاوردهای نوین در زراعت
  • کد COI اختصاصی: NCAAGRI01_194
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 996
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی یاوری

کارشناس ارشد زراعت ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی میاندوآب

سلیمان محمدی

تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی عضو هیئت علمی مرک

کیوان فتوحی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی

سونیا عارفی

کارشناس ارشد زراعت مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی

چکیده

خشکی آخر فصل مهمترین عامل کاهش عملکرد دانه غلات در استان آذربایجان غربی است. به منظور ارزیابی تحمل به خشکی ارقام مختلف جو با استفاده از شاخص های تحمل به خشکی آزمایشی در سال 1385 در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی میاندوآب به صورت بلوک های کامل تصادفی با 15 رقم لاین امیدبخش و دو رقم شاهد ماکویی و بهمن در دو محیط آبیاری کامل و تنش خشکی آخر فصل به صورت جدا گانه در سه تکرار اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس شان داد که اختلاف معنی داری از نظر عملکرد دانه در شرایط نرمال بین ارقام مورد مطالعه وجود ندارد ولی تحت شرایط تنش 5 تن در / 5 و 306 / خشکی بین ارقام در سطح احتمال یک درصد اختلاف معنی دار وجود داشت و ارقام 2 و 14 به ترتیب با 317 13 و 15 اختلاف معنی دار نشان ندادند، کمترین میزان عملکرد دانه به ارقام ، هکتار بیشترین عملکرد دانه را داشتند و با ارقام 8 3 تن در هکتار تعلق داشت. ارزیابی ارقام با استفاده از شاخص های مختلف نشان داد که / 3 و 41 / ماکویی و 11 به ترتیب با 27 2 و 15 از تحمل به خشکی بالاتری نسبت به سایر لاین های امید بخش و ارقام شاهد برخوردارند. با توجه به همبستگی ، ارقام 14 و YI ،STI ،GMP ،HARM ،MP مثبت و معنی دار بالا بین عملکرد دانه در شرایط تنش و نرمال بترتیب با شاخص های نشان داد که این شاخص ها می توانند جهت شناسایی ژنوتیپ های متحمل به خشکی و پر محصول برای هر دو شرایط YSI محیطی بکار روند.

کلیدواژه ها

ژنوتیپ های جو، تنش خشکی آخر فصل، شاخص های تحمل به خشکی، عملکرد دانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.