تعیین میزان نشت در کانال های خاکی تحت پوشش کانال هامون واقع در شبکه آبیاری و زهکشی درودزن

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله علمی سامانه های سطوح آبگیر باران، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JIRCSA-9-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرش جاعل

Payamenoor University

حمید رضا کریمی

Fars Province water company

چکیده

کانال های آبیاری به عنوان بخشی از سامانه های آبگیر باران، از دیرباز برای تامین آب کشاورزی استفاده می شده است. تلفات نشت در کانال های آبیاری یکی از دغدغه هایی است که بهره برداران و کشاورزان همواره با آن دست به گریبان اند. نشت آب به ویژه در کانال های خاکی می تواند قابل توجه باشد. روابط مختلفی برای تخمین مقدار نشت از کانال های آبیاری ارائه شده است که تعیین دقت آن ها تنها توسط اندازه گیری مقدار نشت از کانال به دست می آید. در این تحقیق سه کانال خاکی تحت پوشش کانال "هامون" یعنی کانال های "آباده رامجرد" و کانال "زرگران" و کانال " حسن آباد" واقع در شبکه آبیاری و زهکشی درودزن، انتخاب شده است. با انجام آزمایش های میدانی، میزان نشت آب از این کانال ها اندازه گیری شده، راندمان انتقال آب در این کانال ها به دست آمد. همچنین دقت روابط مختلف در تخمین میزان نشت، برای کانال های موردنظر در محدوده موردمطالعه، ارزیابی گردید. نتایج نشان می دهد میزان تلفات آب در کانال آباده رامجرد، زرگران و حسن آباد به ترتیب ۵۶/۴، ۶/۱۰ و ۱۹/۱۹ درصد به ازای هر کیلومتر طول کانال است. به منظور ارزیابی دقت روابط مختلف تخمینگر نشت از کانال از معیار آماری قدر مطلق میانگین خطا (RMAE) استفاده گردید. بر این اساس مشخص گردید که برحسب شرایط کانال، میزان دقت روابط تخمینگر نشت، متغیر است. به گونه ای که در کانال آباده رامجرد، روش اچه وری، در کانال زرگران روش موریتز و در کانال حسن آباد، روش آفنگدن بیشترین دقت را از بین روابط موجود داشته اند. مقدار معیار آماری RMAE حاصل از دقیق ترین رابطه برای کانال آباده رامجرد برابر ۱۶۸/۰ و برای کانال زرگران برابر ۳۹۷/۰ و برای کانال حسن آباد برابر ۳۱۹/۰ به دست آمد.

کلیدواژه ها

Seepage loss, Water conveyance efficiency, Abadeh Ramjerd channel, Hasan Abad channel, Zargaran channel., تلفات نشت, راندمان انتقال آب, کانال آباده رامجرد, کانال حسن آباد, کانال زرگران.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.