وضعیت سلامت مزارع تولید بذر استان سمنان از نظر آلودگی به بیماری بذرزاد سیاهک پنهان گندم

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: همایش ملی دستاوردهای نوین در زراعت
  • کد COI اختصاصی: NCAAGRI01_160
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 923
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید هراتی،

واحد ثبت و گواهی بذر و نهال مرکز تحقیقات کشاورزی استان سمنان (شاهرود)

صمداله کرمی

آزمایشگاه سلامت بذر و نهال ، موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال – کر

اکرم نورانی،

آزمایشگاه سلامت بذر و نهال ، موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال – کر

سمیه نظارت.

واحد ثبت و گواهی بذر و نهال مرکز تحقیقات کشاورزی استان سمنان (شاهرود)

چکیده

گندم یکی از محصولات راهبردی و اساسی کشور است که با افزایش تولید زمینه ساز استقلال و رفع وابستگی می باشد. بیماریهای بذرزاد یکی از عواملی هستند که سلامت مزرعه را تحت تاثیر قرار داده و باعث کاهش محصول می گردند. به منظور بررسی وضعیت سلامت مزارع تولید بذر، ارقام تجاری سایونز، دنا، بم، زاگرس، کاسکوژن، کویر، شهریار، اکبری، پیشتاز، شیراز، الوند و بهار در طبقات پرورشی، مادری و گواهی شده استان سمنان از مزارع پیمانکاری تولید بذر شرکت های خدمات حمایتی سمنان – سمنان، خدمات حمایتی سمنان – شاهرود، تعاون روستایی سمنان، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سمنان، تعاون روستایی گرمسار، شرکت افق سبز سمنان، خدمات حمایتی گرمسار و خدمات حمایتی دامغان بر اساس ظوابط و مقررات جمع آوری گردید و مبتنی بر دستورالعمل انجمن بین الملل بذر، آزمون شستشو با توزین 100 گرم بذر، اضافه نمودن آب، همزدن و سانتریفیوژ و نهایتا مشاهده اسپور سیاهک پنهان گندم در سوسپانسیون در زیر میکروسکوپ نوری و ثبت نتایج انجام گردید. نتایج 5 عدد اسپور / بذر بود. در نتایج مطالعات انجام / 0 لغایت 3 / بیان کننده سلامت یک مزرعه ( 2%) است. دامنه آلودگی مزارع 3 گرفته طی دو سال هیچ تفاوت معنی داری در بین مزارع مناطق مختلف تولید بذر وجود نداشت و نشان دهنده وجود آلودگی عمومی در تمام مزارع بود که با توجه به میزان نیاز 50 عدد اسپور عامل بیماری برای ایجاد بیماری در ارقام حساس بدون ضد عفونی و 100 عدد اسپور بر روی بذر در ارقام حساس با ضدعفونی میتوان گفت که مزارع از سلامت نسبی برخوردار هستند ولی رعایت موازین بهداشتی، انتخاب زمین سالم، ضد عفونی و غیره الزامی است.

کلیدواژه ها

اسپور، ارقام، شستشو، طبقات، نتایج

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.