نقش شبکه های اجتماعی مجازی در جامعه پذیری سیاسی جوانان شهر تهران با تاکید بر اعتماد رسانه ای

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات راهبردی ورزش و جوانان، دوره: 16، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_MSY-16-38_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 358
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک احمدپور ترکمانی

دکترای جامعه شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مصطفی ازکیا

استاد، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران (نویسنده مسئول)

باقر ساروخانی

استاد، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

یکی از مهمترین کارویژه­های دولت­ها، حفظ، نگهداشت و انتقال ارزش های سیاسی حاکم بر جامعه می­باشد که این مهم از طریق عوامل مختلفی از جمله شبکه های اجتماعی مجازی محقق می شود. جوانان به عنوان مهمترین قشر استفاده کننده از شبکه­های اجتماعی مجازی، در یکی از حساس ترین مراحل سنی جامعه پذیری سیاسی قرار دارند. با توجه به نتایج تحقیقات موجود، وضعیت جامعه­پذیری سیاسی در بین جوانان ایرانی، کمتر از متوسط و میانگین جامعه می­باشد. بنابراین بررسی نقش عوامل موثر بر جامعه­پذیری سیاسی جوانان، با تاکید بر مطالعه نقش شبکه­های مجازی، هدف این پژوهش است.  اساس چارچوب نظری این تحقیق تلفیقی از نظریه گیدنز، آلموند و پاول، ایزابل آنگ و الهیو کاتز و ...       می­باشد. روش تحقیق بنا بر ماهیت داده­های به دست آمده،  جزو تحقیقات پیمایشی و شیوه­  نمونه­گیری، تصادفی خوشه ای چندمرحله­ای است و حجم نمونه­ از طریق فرمول کوکران محاسبه شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که اعتماد رسانه­ای به عنوان تاثیرگذارترین متغیر بر روی جامعه­پذیری سیاسی با میزان اثر ۴۵۲/۰ و متغیر میزان استفاده از فضای مجازی با ۲۵۹/۰ و متغیر سابقه استفاده از فضای مجازی با۱۶۰/۰ بر روی متغیر جامعه­پذیری سیاسی تاثیرگذار بوده­اند، ولی تاثیر متغیرهای زمینه­ای و متغیر پایگاه اقتصادی- اجتماعی معنادار نبوده است. به علاوه، یافته­ها نشان می­دهند که شبکه­های اجتماعی مجازی در راستای جامعه­پذیری سیاسی غیررسمی عمل می­نمایند. بنابراین پیشنهاد می­شود در راستای دفاع از فرهنگ سیاسی رسمی کشور، نقش دولت در مدیریت و کنترل فضای مجازی فعالانه تر و پررنگ­تر گردد

کلیدواژه ها

واژگان کلیدی: جامعه پذیری سیاسی, فضای سایبری, شبکه های اجتماعی مجازی و اعتماد رسانه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.