جایگاه روان شناسی ورزشی در رشته های المپیکی و مدال آور؛ یک مطالعه تطبیقی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات راهبردی ورزش و جوانان، دوره: 18، شماره: 43
  • کد COI اختصاصی: JR_MSY-18-43_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 202
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مجید زارعیان

دانشجوی دکتری، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

زینت نیک آئین

استادیار، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران (نویسنده مسئول)

سید محمدکاظم واعظ موسوی

استاد، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه امام حسین ع، تهران، ایران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف تعیین جایگاه روان­شناسی ورزشی در رشته­های المپیکی و مدال­آور در ساختار ورزش کشور انجام گرفت. پژوهش حاضر از ­نظر هدف، کاربردی و با توجه به ماهیت، از نوع پژوهش­های کیفی و از نوع نظریه زمینه­ای می­باشد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه افرادی بود که در ساختار روان­شناسی ورزشی و ورزش کشور صاحب نظر و تاثیرگذار بودند (۵۰۰=N). حجم نمونه در بخش کیفی با توجه به روش نمونه­گیری گلوله برفی و رسیدن به اشباع نظری ۲۴ نفر بود و در بخش کمی تعداد ۲۲۱ نفر با توجه به جدول مورگان و با روش نمونه­گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پژوهش شامل مصاحبه عمیق در بخش کیفی و در بخش کمی پرسشنامه حاصل از بخش کیفی بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها، ابتدا بر اساس رویکرد گروندد تئوری، داده های حاصل از مصاحبه­ها تحلیل شد. سپس در بخش کمی از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. نتایج نشان داد که روان شناسی ورزشی ایران در مقایسه با چند کشور منتخب و پیشرو جایگاه مناسبی ندارد (۹۸/۲۴=t). همچنین، تشکیلات خاص مربوط به روانشناسی ورزشی (۱۹/۱۸=t)، ساختار مناسب روانشناسی ورزشی (۳۶/۱۳=t) و نیروی انسانی متخصص روانشناسی ورزشی (۹۱/۱۹=t) در ایران در مقایسه با کشورهای منتخب و پیشرو وجود ندارد. با این حال نسبت به گذشته تغییرات مثبتی صورت گرفته (۲۳/۱۵=t) و وضعیت و جایگاه روانشناسی ورزشی در ایران در مقایسه با کشورهای منتخب و پیشرو (۸۳/۸-=t) مناسب نیست (۰۱/۰=p). در همین راستا، ۱۳ مورد شرایط علی، ۱۰ مورد شرایط مداخله گر، ۹ مورد از بسترهای حاکم و ۷ مورد از پیامدهای ارتقای روانشناسی ورزشی در ساختار ورزش کشور شناسایی شد و نیز ۷ راهبرد برای ارتقای جایگاه روانشناسی ورزشی در ساختار ورزش کشور پیشنهاد شد.

کلیدواژه ها

واژگان کلیدی: جایگاه, روانشناسی ورزشی و فدراسیون های ورزشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.