بررسی ابعاد فرسودگی شغلی در زنان شاغل (مورد مطالعه: زنان شاغل در جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی تهران)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JPSMH-11-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 363
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس عرسین

Department of Governmental Management, West Tehran Payam Noor University, Tehran, Iran

حسن درویش

Department of Management, Payam Noor University, Tehran, Iran

مراد اسماعیل زالی

Department of Health Services Management, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

فاروق نعمانی

Department of Health Economics, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: یکی از ابعادی که کم و کیف ارائه ی خدمات توسط نیروی کار سازمان را تحت تاثیر قرار می دهد، سندرم فرسودگی شغلی کارکنان است. از نظر بسیاری از پژوهشگران فرسودگی شغلی مسئله ی مهم برای کارمندان است و کارمندان به عنوان قشری مستعد برای این سندرم شناخته شده اند. لذا این مطالعه در نظر دارد تا به بررسی ابعاد فرسودگی شغلی در زنان شاغل بپردازد. مواد و روش ها: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی است که بر روی زنان کارمند شاغل در جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی تهران در سال ۱۳۹۵ انجام شد. جامعه آماری مورد پژوهش، زنان کارمند در جهاد دانشگاهی واحد دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشند که تعداد آنها ۵۵ نفر بود. معیارهای ورود به مطالعه، کارمندان خانم شاغل در جهاد دانشگاهی واحد دانشگاه علوم پزشکی تهران بود. در این مطالعه از پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش استفاده شد. پس از جمع آوری داده ها توسط پرسشگر، داده ها در نرم افزار SPSS ۲۰ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: در این پژوهش جامعه آماری زنان شاغل می باشند، از تعداد نمونه اندازه گیری شده، ۲۷ نفر متاهل و ۲۷ نفر مجرد بودند، از نظر میزان تحصیلات اکثریت (۴۰ نفر) دارای مدرک کارشناسی و بالاتر بودند، بیشترین سن پرسنل مربوط به ۳۱ تا ۴۰ سال بود، بیشترین سابقه کاری مربوط به ۱ تا ۱۰ سال بود. بیشترین دفعات فرسودگی شغلی در سطح بالا در بعد زوال عملکرد شخصی با ۴۵.۴ درصد بود. بیشترین شدت فرسودگی شغلی در سطح بالا در بعد زوال عملکرد شخصی ۴۷.۲ درصد بود. بحث و نتیجه گیری: تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش بر اساس اهداف پژوهش حاکی از آن است که از لحاظ دفعات و شدت فرسودگی شغلی در بعد زوال عملکرد شخصی بیشتر نمونه ها در سطح بالایی قرار داشتند. شیوع قابل توجه فرسودگی شغلی در بعد زوال عملکرد شخصی نیازمند توجه خاص و مداخلات ویژه می باشد، که از این مداخلات می توان مداخلات سازمانی را نام برد مانند ترغیب کار گروهی، شرکت دادن پرسنل در تصمیم گیری ها و حمایت شغلی.

کلیدواژه ها

Occupational exhaustion, Working women health, Jahad Daneshgahi, Tehran university of medical sciences, فرسودگی شغلی, سلامت زنان شاغل, کارمند, جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.