برخی مسائل فنی و حقوقی در رابطه با بندسار

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله علمی سامانه های سطوح آبگیر باران، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JIRCSA-9-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود عرب خدری

SCWMRI

کورش کمالی

Kourosh Kamali, Guilan Agriculture and Natural Resources Research and Education Center

ابوالقاسم حسین پور

Forests, Range and Watershed Management Organization

چکیده

کشتزارهای سیلابی بندسار از گذشته­های دور در خراسان توسط کشاورزان ساخته و بهره­برداری می­شوند بدون آنکه هزینه ای را به دولت تحمیل کنند. اگرچه منافع ساخت بندسار برای بسیاری از مسئولین و کارشناسان روشن است، در عمل این روش سنتی کمتر موردتوجه دستگاه­های اجرایی مسئول می­باشد و کارهای حمایتی به ندرت مشاهده می­شود. برای یافتن چرایی این مسئله به روش اسنادی پس از مروری بر پیشینه تاریخی بندسار، برخی از مسائل فنی و حقوقی مرتبط با بندسار و موانع توسعه آن در چند بخش مشتمل بر وضعیت حقوقی و قانونی مالکیت بندسارهای موجود، حداکثر مساحت کل بندسار برای یک منطقه، ساخت بندسار در دیمزارها، تبدیل اراضی منابع طبیعی به بندسار و ضرورت تطبیق برنامه های آبخیزداری و مدیریت منابع آب وخاک حوضه بالادست با بندسارهای پایین­دست در این مقاله موردبحث قرارگرفته و تشریح شده است. بر اساس تجارب نویسندگان، نسبتی بین ۱:۱۰ و ۱:۲۰ بین مساحت بندسار و مساحت آبخیز بالادست به ترتیب برای مناطق خشک و فراخشک پیشنهاد شد. همچنین، ظرفیت ماده ۳ قانون اصلاح قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع، به منظور توسعه بندسار در اراضی ملی تبیین شد. در انتها، چند پیشنهاد برای نگهداری بندسارهای موجود و تسهیل و تشویق ساخت بندسارهای جدید در اراضی ملی و دیمزارها ارائه شده است.

کلیدواژه ها

water-spreading weirs, Land use change, Khorasan, Legal issues, Rural participation, Technical issues, بندسار, تبدیل کاربری, خراسان, مسائل حقوقی, مسائل فنی, مشارکت روستائیان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.