هم زمانی تغییرات مکانی واچرخند عربستان در تراز ۸۵۰ hPa با بارش های اکتبر تا مارس در ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 53، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-53-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 199
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی کریمی

استادیار اقلیم شناسی، گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

فهیمه نوروزی

کارشناس ارشد اقلیم شناسی، گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

مهناز جعفری

دانشجوی دکتری اقلیم شناسی، گروه جغرافیایی طبیعی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

فرامرز خوش اخلاق

دانشیار اقلیم شناسی، گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

علی اکبر شمسی پور

دانشیار اقلیم شناسی، گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

واچرخند عربستان یکی از مولفه های گردش جوی موثر بر بارش دوره سرد ایران است. هدف از این تحقیق بررسی موقعیت جغرافیایی این واچرخند در تراز ۸۵۰ ه.پ (هکتوپاسکال) همزمان با بارش های ماهانه دوره سرد ایران است. برای این هدف، از داده های بارش بازکاوی شده پایگاه interim ERA مرکز پیش بینی های میانمدت اروپا (ECMWF) و جوی مرکز ملی پیش بینی های محیطی و پژوهشهای جوی ((NCEP/NCAR استفاده شد. موقعیت جغرافیایی مرکز واچرخند در روزهای بارشی استخراج شد. نتایج پژوهش نشان داد در روزهایی با بارش سبک، متوسط، و سنگین بهترتیب ۲/۸۰، ۳/۶۷، و ۸/۴۱ درصد از روزها واچرخند عربستان دارای مرکز بسته مستقل بوده است. همزمان با رخداد بارش در ایران فراوانی مراکز واچرخندی بر ساحل جنوب شرقی شبه جزیره عربستان و دریای عرب متمرکز بوده است. اما بیشینه دریافت بارش (بارش سنگین) در ایران زمانی است که واچرخند در محدوده دریای عرب مستقر باشد. به طور کلی، حرکت شرقسوی واچرخند و استقرار آن بر روی دریاهای عرب و عمان با توجه به سازوکار گردش جوی حاکم مناسبترین الگو برای انتقال رطوبت به سامانه های بارشی ورودی به ایران است. در کل، می توان گفت موقعیت این واچرخند و جا به جایی آن به خصوص به سمت شرق و شمال شرق، با میزان و موقعیت پهنه بارشی ایران ارتباط مستقیمی دارد.

کلیدواژه ها

بارش های سبک, بارش های سنگین, پرفشار جنب حاره, تحلیل همدید, جنوب غرب آسیا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.