تعیین الگوی بهینه کشت با در نظرگرفتن حداقل سازی آب مجازی (منطقه مطالعاتی: دشت عمرانی گناباد، استان خراسان رضوی)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: یازدهمین همایش سراسری محیط زیست، انرژی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: ECONF11_085
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 223
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی کلاهی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته سیستمهای اطلاعات جغرافیایی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجا یی،تهرا ن

فرهاد حسینعلی

استادیار گروه مهندسی نقشه برداری، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهرا ن

مجتبی کریمائی طبرستانی

استادیار گروه مهندسی ژئوتکنیک و آب ، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهر ن

چکیده

افزایش روزافزون جمعیت مشکالت متعددی را برای انسانها بوجود می آورد که یکی از اساسیترین آنها، بحث به خطرافتادن امنیت غذایی مردم است. در راستای مدیریت منابع آب به عنوان مهمترین محدودکننده بخش کشاورزی که تامین کننده اصلی نیاز غذایی م یباشد، اقدامات متعددی انجام شده است که یکی از آنها توجه به میزان آب مجازی محصوالت کشاورزی مییاشد. بر این اساس هدف از تحقیق حاضر، تعیین الگوی بهینه کشت بر اساس مفهوم آب مجازی در منطقه دشت عمرانی شهرستان گناباد است. مطالعه حاضر بر روی شش محصول عمده این دشت شامل گندم، جو، ارزن، یونجه، پنبه و پسته انجام شد و با بهره گیری از روش برنامه ریزی خطی و تعیین تابع هدف به صورت حداقل سازی مصرف آب مجازی و در نظر گرفتن محدودیتهای آب، خاک و نیاز و عرف منطقه برای کشت هر محصول، الگوی کشت بهینهای شناسایی شد . بر اساس یافته های تحقیق به نظر میرسد اگر بخواهیم مصرف آب کاهش یابد باید در الگوی کشت جاری دشت تغییرات مهمی ایجاد شود. به این صورت که کشت پسته به دلیل اهمیت اقتصادی باال و گندم و جو به دلیل استراتژیک بودن این محصولات ادامه یابد یا به طور خاص، باید سطح زیر کشت پسته با ۴۹درصد کاهش به ۲۵۰هکتار و سطح زیر کشت جو با ۴۱درصد کاهش به ۲۰۰هکتار و سطح زیر کشت گندم با ۹۰ درصد افزایش به ۲۵۰ هکتار برسد. همچنین به جای ارزن، یونجه و پنبه که برای تولید، نیازمند مصرف آب مجازی زیادی هستند، از محصولات پیشنهادی جدیدی همچون انار، ذرت علوفه ای و سورگوم استفاده شود.

کلیدواژه ها

الگوی کشت، بهینه سازی، آب مجازی، دشت عمرانی گناباد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.