مکانیسم مولکولی پروتئین اسپایک ویروس کرونا و پروتئازهای سلول در انتقال SARS- CoV-۲

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: همایش ملی فرآورده های طبیعی موثر بر عفونت های تنفسی
  • کد COI اختصاصی: NPRI01_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 178
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده المیرا یزدی روح الامینی

دانشجوی دکتری تخصصی ، گروه زیست شناسی سلولی مولکولی و میکروبیولوژی ، دانشکده علوم و فناوری های زیستی ، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

سیدمرتضی جوادی راد

استادیار گروه زیست شناسی سلولی مولکولی و میکروبیولوژی ، دانشکده علوم و فناوری های زیستی ، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

کروناویروس مولد سندرم حاد تنفسی ۲ (SARS- CoV-۲)، با فرایندی چند مرحله ای وارد سلول های میزبان می شود و باعث شیوع یکی از ویرانگرترین پاندمی ها در قرن ۲۱ شده است . فرایند اتصال ویروس به سلول میزبان و ادغام آن با غشا، توسط گلیکو پروتئین S صورت می گیرد که خود از دو زیر واحد S۱ (اتصال به گیرنده سطح سلول میزبان) و S۲ (دخیل در فرایند ادغام غشا) تشکیل شده است . یک پیش پروتئین کانورتاز به نام فورین ، با ایجاد شکست در محل اتصال دو زیر واحد، باعث فعال شدن پروتئین S می شود. سپس یک سرین پروتئاز به نام Tmprss۲، باعث بروز دومین شکست در بخشی از زیرواحد S۲ می شود که نهایتا منجر به ایجاد منفذ در غشا و ورود ژنوم به سیتوپلاسم می شود. با توجه به اهمیت پروتئین S در انتقال ویروس به سلول، در این مقاله به بررسی و توصیف کامل خصوصیات و مکانسیم ملکولی این پروتئین پرداخته شده و همچنین کاربرد واکسن ها و آنتی بادی هایی که ورود ویروس به سلول را هدف قرار می دهند بررسی شده است .

کلیدواژه ها

پروتئین اسپایک ، Tmprss۲، کروناویروس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.