تحلیل روابط ابرناکی شبانه و رخداد شب های گرم در ایران مرکزی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله جغرافیا و پایداری محیط، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GERAZ-7-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا براتی

دانشیار اقلیم شناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

محمود احمدی

دانشیار اقلیم شناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

ابراهیم میرزایی

استادیار هواشناسی، مرکز پیش بینی سازمان هواشناسی کشور، تهران، ایران

فرشاد پژوه

دانشجوی دکتری آب وهواشناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

چکیده

شب، برای ساکنان ایران مرکزی به ویژه در دوره گرم سال، فرصتی برای استراحت و حتی تکمیل فعالیت های روزانه مانند کشاورزی است. انگیزه انجام پژوهش حاضر، گرمایش جهانی آب وهوا و به دنبال آن افزایش کمینه های دما بود تا مشخص شود ویژگی های کمی شب های گرم در ایران مرکزی کدام است؟ و این شب ها به لحاظ مکانی – زمانی، چه روابطی با ابرناکی شبانه دارد؟ بدین منظور با استفاده از کمینه های روزانه دمای بازه ۲۲ ژوئن تا ۲۲ سپتامبر، متعلق به ۷ شهر برگزیده طی سال های ۱۹۷۸ تا ۲۰۰۹، آستانه دمای ۴/۲۵ درجه سلسیوس تعیین شد تا بر پایه میانگین صدک های ۹۹ ام و نیز مقادیر ابرناکی شب های گرم، روابط آماری این دو متغیر بررسی شود. نتایج نشان داد که ۴۹، ۳۱ و ۲۵% از تغییرات مقادیر دمای شب به ترتیب برای شهرهای یزد، کاشان و سمنان متاثر از ابرناکی شبانه۰۰۰/۰> است. شهر بم، با بیشترین فراوانی شب های گرم (در برخی سال ها تا ۹۰ شب)، بیشترین ابرناکی شبانه و شهر کرمان با کمترین فراوانی شب های گرم، کمترین ابرناکی شبانه را داشت. همچنین نتایج، افزایش تدریجی فراوانی شب های گرم و ابرناکی شبانه را برای همه شهرها به جز اصفهان و کرمان تایید کرد. 

کلیدواژه ها

ابرناکی شبانه, شب های گرم, صدک, کمینه دما, ایران مرکزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.