بررسی اثر تغییرات درآمدهای نفتی بر نرخ ارز حقیقی در اقتصاد ایران

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشنامه اقتصادی، دوره: 7، شماره: 26
  • کد COI اختصاصی: JR_JOER-7-26_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 208
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود ختایی

عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی

سمیه شاه حسینی

کارشناس ارشد اقتصاد- دانشگاه علامه طباطبائی

سید حامد مولانا

کارشناس ارشد اقتصاد- دانشگاه علامه طباطبائی

چکیده

در این مقاله تاثیر تغییرات درآمدهای نفتی بر نرخ ارز حقیقی در اقتصاد ایران مورد بررسی قرار گرفته است. به همین منظور با استفاده از یک الگوی ساده همزمان  اقتصاد کلان و کاربرد روش تخمین حداقل مربعات سه مرحله ای برای دوره ۱۳۸۲-۱۳۴۴ برآوردها انجام و شبیه سازی صورت گرفته است. نتایج حاصل از شبیه سازی نشان می دهدکه چنانچه هیچگونه سیاستی از سوی دولت اتخاذ نگردد، افزایش درآمدهای نفتی درکوتاه مدت و بلند مدت موجب افزایش تولید ناخالص داخلی، افزایش حجم پول، افزایش سطح عمومی قیمتهای داخلی، کاهش در صادرات حقیقی غیرنفتی و افزایش  واردات حقیقی می شود. با توجه به نتایج حاصل از شبیه سازی می توان گفت که نرخ ارز اسمی در هر دو دوره کوتاه مدت و بلندمدت، با  افزایش درآمدهای نفتی ابتدا کاهش یافته و سپس روندی افزایشی را طی می کند و در نهایت به سطح تعادلی خود باز می گردد. همچنین در دوره کوتاه مدت، با کاهش (افزایش) نرخ ارز اسمی، شاهد کاهش (افزایش) نرخ ارز حقیقی خواهیم بود. اما از آنجا که با بروز شوک نفتی، سطح عمومی قیمتها افزایش می یابد، درصد کاهش (افزایش) نرخ ارز حقیقی از درصد کاهش (افزایش) نرخ ارز اسمی، بیشتر (کمتر) است. اما در دوره بلند مدت با افزایش درآمد های نفتی نرخ ارز حقیقی کاهش یافته و به سطحی پایین تر از سطح تعادلیاولیه قبل از افزایش درآمد های نفتی می رسد. 

کلیدواژه ها

ایران, درآمدهای نفتی, نرخ ارز حقیقی, تولید ناخالص حقیقی داخلی, سطح عمومی قیمتها, نرخ ارز اسمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.