امکان سنجی ارائه خدمات موثر در افزایش توانایی تشخیص اخبار جعلی کاربران در کتابخانه‎های عمومی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهشنامه کتابداری و اطلاع رسانی، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_LIRJ-11-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 200
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره عزیزی

دانش آموخته کارشناسی ارشد/ دانشگاه رازی کرمانشاه

چکیده

مقدمه: توانایی تشخیص اخبار جعلی یکی از راهبردهای موثر برای مقابله با شیوع اخبار جعلی است. کاربران کتابخانه از جمله افرادی هستند که می توانند با مراجعه به کتابخانه های عمومی این توانایی ها را کسب نمایند. از این رو هدف از انجام این پژوهش، تعیین دیدگاه کتابداران در مورد امکان‎سنجی ارائه خدمات موثر در افزایش توانایی تشخیص اخبار جعلی کاربران و همچنین وضعیت زیرساخت ها و ملزومات لازم برای ارائه این خدمات و ضرورت ارائه آن در کتابخانه‎های عمومی استان کرمانشاه است.روش‎شناسی: پژوهش حاضر از نوع کاربردی است و به روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش را کتابداران کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه (۱۷۰ نفر) تشکیل می دهند که از بین آنها (۱۱۸ نفر) از طریق جدول کرجسی و مورگان به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است یافته ها: طبق نتایج به دست آمده میانگین امکان ارائه خدمات موثر در افزایش توانایی تشخیص اخبار جعلی (۱۴/۳) و زیرساخت ها و ملزومات لازم برای ارائه خدمات (۸۰/۲) است و ضرورت ارائه خدمات از نظر کتابداران در کتابخانه‎های عمومی در سطح میانگین (۲۳/۳) است. همچنین نتایج حاصل از آزمون t تک نمونه‎ای نشان داد وضعیت امکان ارائه خدمات و زیرساخت‎های و ملزومات لازم برای ارائه خدمات با سطح مطلوب اختلاف معناداری دارند.نتیجه‎: با توجه به اهمیت توانایی تشخیص اخبار جعلی برای کاربران و تاثیرات منفی انتشار گسترده اخبار جعلی، باید آموزش و اقدامات لازم در جهت ارتقای توانایی تشخیص اخبار جعلی آنان صورت گیرد، تا افراد به طور فعالانه برای قرار گرفتن در معرض پیام‎های جعلی از این مهارت استفاده کنند. همچنین، با استفاده از نتایج این پژوهش، مسئولان نهاد کتابخانه‎های عمومی می‎توانند در جهت ایجاد شرایط و اقدامات لازم آموزش تشخیص اخبار جعلی کاربران، برنامه‎ریزی‎های موثر را انجام دهند.

کلیدواژه ها

امکان سنجی, اخبار جعلی, توانایی تشخیص اخبار جعلی, کتابخانه های عمومی, کرمانشاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.