بررسی نگرش کتابداران در پیاده سازی و اجرای راهبردهای حاکمیت داده در برنامه ریزی سازماندهی منابع اطلاعاتی در کتابخانه ها

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهشنامه کتابداری و اطلاع رسانی، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_LIRJ-11-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 250
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبرز درودی

استادیار، دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی/پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران(ایرانداک)

فریبا جلیلی

دانش آموخته دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی/ دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان

سید علی اکبر فامیل روحانی

استادیار، دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی/دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان

چکیده

مقدمه: حجم انبوه داده و اطلاعات از یک­سو و اهمیت یافتن روزافزون نقش داده و اطلاعات در کتابخانه­ها از سویی دیگر، مدیریت داده و اطلاعات را اجتناب ناپذیر می­کند. حکمرانی داده برای مدیریت بهتر داده­ها در سازماندهی اطلاعات کتابخانه ها امری لازم و ضروری است. هدف پژوهش مطالعه نگرش کتابداران در پیاده سازی و اجرای راهبردهای حاکمیت داده در برنامه ریزی به منظور سازماندهی منابع اطلاعاتی کتابخانه های دانشگاه آزاد اسلامی است.روش­ شناسی: روش پژوهش پیمایشی تحلیلی است. جامعه آماری عبارت است از ۱۵۵ نفر از مدیران و کتابداران کتابخانه های مرکزی واحدهای مراکز استانی دانشگاه آزاد اسلامی. ابزار گردآوری اطلاعات پژوهش پرسشنامه محقق ساخته است. پرسشنامه مورد استفاده در پژوهش حاضر از ۳۸ گویه بر پایه مولفه های حکمرانی داده تشکیل شده است. برای سنجش روایی از روش اعتبار محتوا و جهت پایایی از آزمون آلفای کرونباخ (۹۴۱/۰) استفاده شد.یافته ها: یافته های پژوهش حاکی از آن است که نگرش کتابداران در خصوص مولفه های هفت گانه: کیفیت داده، کاربرد داده، فرایند داده، استاندارد داده، یکپارچگی داده، امنیت داده و مدل سازی داده درباره سازماندهی اطلاعات در کتابخانه های مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی، به جز عنصر یکپارچگی داده با سطح معناداری ۰۸/۰ مابقی مولفه ها در ارتباط با سطح تحصیلات، رشته تحصیلی و سابقه کاری مدیران و کتابداران ارتباط معناداری ندارد. بالا بردن کیفیت سازماندهی اطلاعات، آموزش نیروی انسانی، بهره گیری از ابزارهای استاندارد در کنار برنامه ریزی راهبردی کتابخانه از عوامل مهم پیاده سازی حاکمیت داده است.نتیجه: تدوین برنامه مدون حاکمیت داده بر اساس اجزاء و عناصر اصلی هر یک از مولفه های شناسایی شده و استفاده از نظر کارشناسان و مدیران کتابخانه در نهایی ساختن این برنامه نقش مهمی در موفقیت پیاده سازی حاکمیت داده دارد. تاثیرگذاری حاکمیت داده در موضوع سازماندهی منابع اطلاعاتی، به برنامه ریزی مناسب در کتابخانه های دانشگاهی منجر می شود.

کلیدواژه ها

حاکمیت داده, سازماندهی منابع اطلاعاتی, کتابخانه های دانشگاهی, دانشگاه آزاد اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.