بهبود ویژگی های مورفو-فیزیولوژیک و افزایش عمر گلجایی گل بریدنی سوسن (Lilium LA Hybrid) رقم Original Love با استفاده از جیبرلیک اسید و هیومیک اسید

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه گل و گیاهان زینتی، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_FLOWER-6-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هنگامه جمالی مقدم

University of Guilan

معظم حسن پور اصیل

University of Guilan

چکیده

سوسن یکی از گل های بریدنی بسیار مهم است که به عنوان گل گلدانی نیز کاربرد دارد. برای بررسی اثرهای جیبرلیک اسید و هیومیک اسید بر رشد، گلدهی و عمر گلجایی گل بریدنی سوسن رقم Original Love، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه به طور کامل تصادفی با ۲ عامل، ۱۶ تیمار و ۳ تکرار طراحی و اجرا شد. عامل اول، جیبرلیک اسید در ۴ سطح ۰، ۱۵۰، ۳۰۰ و ۴۵۰ میلی گرم در لیتر به صورت غوطه وری سوخ ها به مدت ۲۴ ساعت و عامل دوم، هیومیک اسید در سطح­های ۰، ۲۰۰، ۴۰۰ و ۶۰۰ میلی گرم در لیتر به صورت محلول پاشی در مرحله آغاز غنچه دهی هر دو هفته یک­بار انجام شد. شمار غنچه و ارتفاع ساقه گلدهنده در گیاهان تیمار شده با جیبرلیک اسید اختلاف معنی داری با گیاهان شاهد داشت. بیشترین شمار غنچه (۰۴/۵) و ارتفاع ساقه گلدهنده (۰۸/۷۹ سانتی متر) به ترتیب با تیمارهای جیبرلیک اسید ۴۵۰ و ۳۰۰ میلی گرم در لیتر حاصل شد. تیمارهای جیبرلیک اسید و هیومیک اسید به طور جداگانه تاثیر معنی داری بر وزن تر گل بریدنی، ماده های جامد محلول کل گلبرگ و شاخص پایداری غشای یاخته ای نسبت به گیاهان شاهد داشتند. همچنین برهمکنش تیمار های جیبرلیک اسید و هیومیک اسید موجب افزایش معنی دار شاخص کلروفیل (۷۰/۶۷ عدد اسپد)، عمر گلجایی (۶۶/۱۳روز)، میزان کلروفیل کل (۳۷۰/۰ میلی گرم بر گرم وزن تر)، کلروفیل a (۲۶۶/۰ میلی گرم بر گرم وزن تر)، کلروفیل b (۱۰۳/۰ میلی گرم بر گرم وزن تر) و میزان کاروتنوئید گلبرگ (۰۲۶/۰ میلی گرم بر گرم وزن تر) شد. بیشترین میزان وزن تر نسبی روزهای سوم و پنجم در تیمار جیبرلیک اسید ۴۵۰ میلی گرم در لیتر و هیومیک اسید ۴۰۰ میلی گرم در لیتر به ترتیب با مقدار ۴۷/۱۱۳، ۷۵/%۱۰۳ حاصل شد و همچنین بیشترین میزان وزن تر نسبی روز هفتم در تیمار جیبرلیک اسید ۴۵۰ میلی گرم در لیتر و هیومیک اسید ۶۰۰ میلی گرم در لیتر با میانگین ۰۱/۹۷% مشاهده شد. همین طور بیشترین میزان جذب آب مربوط به برهمکنش جیبرلیک اسید ۳۰۰ میلی گرم در لیتر و هیومیک اسید ۶۰۰ میلی گرم در لیتر به ترتیب با مقدار ۹۹/۱، ۸۱/۱ و ۴۸/۱ میلی لیتر بر گرم وزن تر در روزهای سوم، پنجم و هفتم به دست آمد. در کل، استفاده از جیبرلیک اسید ۴۵۰ میلی گرم در لیتر و هیومیک اسید ۴۰۰ میلی گرم در لیتر بهترین تیمار بود که توانست ویژگی های مورد بررسی را بهبود بخشد.

کلیدواژه ها

Carotenoid, Cell membrane stability, Chlorophyll index, Stem height, Total chlorophyll, ارتفاع ساقه, پایداری غشای یاخته ای, شاخص کلروفیل, کاروتنوئید, کلروفیل کل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.