پارامترهای اقلیمی موثر بر تغییر پذیری عملکرد گندم دیم و آبی در استان کرمانشاه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: کنفرانس ملی کشاورزی و امنیت غذایی
  • کد COI اختصاصی: FOODSECUR01_095
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 216
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید بازگیر

استادیار هواشناسی کشاورز ی، دانشکده جغرافیا دانشگاه تهرا ن

فاطمه فصیحی دستجردی

دانشجوی کارشناسی آب و هواشناسی، دانشکده جغرافیا دانشگاه تهران

سید عرفان مومن پور

دانشجوی دکتری آب و هواشناسی کشاورزی، دانشکده جغرافیا دانشگاه تهران

چکیده

گندم از عمده ترین محصولات کشاورزی ایران و تامین کننده بیشترین نیاز غذایی کشور می باشد. تولید محصولات کشاورزی وابستگی زیادی به شرایط اقلیمی دارد. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر متغیرهای اقلیمی شامل دما و بارش بر عملکرد گندم دیم و آبی در سطح استان کرمانشاه می باشد. مقادیر روزانه کمینه، متوسط و بیشینه دمای هوا، مقدار و تعداد ر وزهای بارشی ایستگاه های هواشناسی در دوره آماری ۱۳۶۹ تا ۱۳۹۷ مورد استفاده قرار گرفت. همبستگی بین عملکرد با دما و بارش به کمک ضریب همبستگی پیرسون و رابطه تغییرات عملکرد گندم دیم و آبی با دما و بارش، از طریق معادلات رگرسیونی محاسبه شد. نتایج نشان دادند که بیشینه ضریب همبستگی عملکرد گندم دیم با تعداد روزهای بارشی بیش از ۱۰ میلی متر بدست آمد. بعلاوه، تعداد روزهای بارشی ۵ و ۱۰ میلی متر بیشترین همبستگی را با نوسانات عملکرد گندم دیم داشتند. در خصوص گندم آبی، به غیر از شهرستان سرپل ذهاب، در سایر شهرستان ها همبستگی معناداری بین عملکرد محصول با متغیرهای اقلیمی دیده نشد. شاید بتوان یکی از دلایل این موضوع را دمای بالا در این شهرستان نسبت به سایر نقاط استان دانست. در سرپل ذهاب یک رابطه معکوس بین عملکرد گندم آبی و تعداد روزهای با دمای بیش از ۳۰ درجه سلسیوس در فروردین ماه (مرحله پر شدن دانه) مشاهده گردید. بر اساس نتایج این مطالعه با توجه به همبستگی مثبت عملکرد گندم دیم و تعداد روزهای بارشی در کشت دیم و همچنین رابطه منفی عملکرد گندم آبی و دماهای بیشینه بالاتر از ۳۰ درجه سلسیوس در مراحل حساس گیاه (مانند مرحله پر شدن دانه)، پیشنهاد می شود در توان سنجی کشت گندم معیارهای مذکور را در کنار سایر متغیرها در نظر گرفت. بنابراین میتوان با استفاده بهینه از منابع آب، خاک در کنار پارامترهای اقلیمی با افزایش تولید در جهت امنیت غذایی گام های موثرتری برداشت.

کلیدواژه ها

گندم، امنیت غذایی، اقلیم، کرمانشاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.