تاثیر کاربرد قارچ مایکوریزا و نانواکسید مس بر برخی صفات فیزیولوژیکی گندم نان در شرایط کم آبی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: کنفرانس ملی کشاورزی و امنیت غذایی
  • کد COI اختصاصی: FOODSECUR01_032
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 387
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه طاهری حصاری

دانشجوی دکتری زراعت، گروه کشاورزی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران

حسین زاهدی

استادیار گروه کشاورزی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران

علیرضا عیوضی

استادیار بخش تحقیقات نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران

یونس شرقی

استادیار گروه کشاورزی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران

اکبر علیپور

استادیار گروه کشاورزی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران

چکیده

این تحقیق به منظور ارزیابی تاثیر کاربرد قارچ مایکوریزا و نانواکسید مس بر برخی صفات فیزیولوژیک گندم نان در شرایط کم آبی به صورت کرت های دوبار خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل قارچ مایکوریزا در دو سطح عدم کاربرد مایکوریزا و کاربرد مایکوریزا، محلول پاشی نانو اکسید مس در سه سطح ( ۵۰ (شاهد )، ۲۵۰ و ۴۵۰ ppm و آبیاری در دو سطح آبیاری مطلوب و کم آبیاری بود. نتایج نشان داد که استفاده از قارچ مایکوریزا در شرایط محدودیت آبی و عدم محلول پاشی، سبب افزایش ۶/۵۵ درصدی میزان مس برگ نسبت به عدم کاربرد قارچ مایکوریزا گردید . استفاده از قارچ مایکوریزا در شرایط تنش کمآبی باعث افزایش ۱۰ درصدی و در شرایط آبیاری مطلوب سبب افزایش ۶/۰۹ درصدی میزان فسفر برگ شد. از طرفی، تیمار محلول پاشی با غلظت ppm۲۵۰ در شرایط محدودیت آبی موجب افزایش ۴/۱۶ درصدی فسفر برگ در مقایسه با غلظت ppm ۵۰ شاهد گردید. اعمال محدودیت آبی نسبت به آبیاری کامل سبب کاهش ۱۶/۶ درصدی محتوای نسبی آب برگ گردید. کاربرد قارچ مایکوریزا در شرایط محدودیت آبی، محتوای نسبی آب برگ را ۲۰/۲ درصد نسبت به عدم کاربرد قارچ افزایش داد. در نتیجه کاربرد قارچ مایکوریزا و محلولپاشی با نانواکسید مس به واسطه بهبود صفات فیزیولوژیکی می توانند نقش مهمی را در تعدیل اثرات تنش کم آبی و افزایش عملک رد و اجزای عملکرد گندم داشته باشند.

کلیدواژه ها

تنش کم آبی، فسفر، قارچ مایکوریزا، نانواکسید مس، گندم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.