ارزیابی تاثیر سازه های احداث شده در مخروط افکنه رودخانه کردان بر تغییرات مورفولوژی و هیدرولیک جریان شاخه های منشعبه

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس هیدرولیک ایران
  • کد COI اختصاصی: IHC10_251
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1475
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رستمی

دکترای عمران آب ، پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری

سمیه اقبالی

کارشناس مهندسی آب ، شرکت مهندسین مشاور جاماب

چکیده

احداث برخی سازه ها نظیر پلها و دیواره های هدایت کننده جریان و همچنین برداشت مصالح شن و ماسه در محدوده مخروط افکنه رودخانه کردان موجب تغییر بستر و هندسه رودخانه و به تبع آن تغییر هیدرولیک جریان و میزان تقسیم دبی در دو شاخه منشعبه از رودخانه کردان به نامهای سرخاب و عباس آباد شده است که تعیین شرایط طبیعی و اولیه رودخانه قبل از چنین تغییراتی جهت انجام مطالعات تعیین حد بستر و حریم نیاز به بررسی و شناخت ساختار و فرم رودخانه دارد. در این مقاله ابتدا با استفاده از عکسهای هوایی، تصاویر ماهواره ای، نقشه های توپوگرافی، نقشه های ثبتی و بازدیدهای صحرایی به بررسی مورفولوژی مخروط افکنه رودخانه کردان در شرایط قبل و بعد از انجام فعالیتهای اجرایی فوق الذکر پرداخته و سپس با مدلسازی هیدرولیک جریان، تغییرات صورت گرفته در نحوه تقسیم دبی جریان به هریک از شاخه های منشعبه تعیین گردید. نتایج مورفولوژی نشان داد که با احداث سازه ها، نقطه آغازین تشکیل مخروط افکنه کردان به میزان 2/7 کیلومتر جابجا گردیده و سه شاخه اصلی منشعبه از رودخانه کردان به دو شاخه اصلی تغییر یافته است. نتایج مدلسازی هیدرولیک جریان نیز نشان داد سهم جریان سه شاخه منشعیه قبل از احداث سازه ها به ترتیب 25.5 (شاخه سرخاب)، 70 (شاخه عباس آباد) درصد بوده که پس از احداث سازه ها و حذف یکی از شاخه، سهم جریان ورودی به دو شاخه دیگر (سرخاب و عباس آباد) در طی یک دو.ره 30 ساله به ترتیب به 40 و 60 درصد تغییر یافته است. پس از این دوره و با شروع فعالیتهای رودخانه در راستای احیاء و بازسازی شرایط اولیه ، مجدد سهم جریان ورودی به دو شاخه مذکور به سمت شرایط قبل از اعمال تغییرات میل نموده است. بطوریکه در شرایط موجود و در مقایسه با سهم 25 به 70 ، نسبت سهم جریان 20 به 80 می باشد .

کلیدواژه ها

مخروط افکنه، تقسیم دبی ، عکسهای هوایی، مورفولوژی، مدلسازی هیدرولیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.