CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تخمین ارزش اصلاحی صفات زراعی- زیستی ذرت (Zea mays L.) تحت شرایط نرمال و تنش شوری بر اساس نشانگر چند شکلی تک نوکلئوتیدی (SNP)

عنوان مقاله: تخمین ارزش اصلاحی صفات زراعی- زیستی ذرت (Zea mays L.) تحت شرایط نرمال و تنش شوری بر اساس نشانگر چند شکلی تک نوکلئوتیدی (SNP)
شناسه ملی مقاله: JR_CRGU-11-1_005
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

گوهر افروز - دانشجوی دکتری، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
رضا درویش زاده - استاد، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
هادی علی پور - استادیار، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
جوز مارسلو سوریانو ویانا - استاد، گروه بیولوژی عمومی، دانشگاه فدرال ویسوز، برزیل
میترا رازی - دانش آموخته دکتری، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

خلاصه مقاله:
اولین گام در برنامه های به­نژادی ذرت، استفاده از تنوع ژنتیکی موجود در بین جمعیت ها، ارقام و ژنوتیپ­های موجود است. نشانگرهای مولکولی امکان برآورد ارزش اصلاحی صفات زراعی- زیستی ژنوتیپ­ها را از طریق بهترین پیش­بینی نااریب خطی (BLUP) فراهم می­کنند. در این پژوهش، ارزش اصلاحی ۷۳ لاین با تنوع فنوتیپی بالا برای ده صفت وزن صد دانه، روز تا رسیدگی، قطر بلال با دانه، طول بلال، طول برگ پرچم، تعداد برگ، وزن برگ، ارتفاع بوته، قطر ساقه و عملکرد دانه تحت شرایط نرمال و تنش شوری با استفاده از BLUP برآورد شد. با در نظر گرفتن مجموع رتبه ارزش­های اصلاحی تمامی صفات مورد مطالعه تحت شرایط نرمال، ژنوتیپ­های P۱۳L۳، Line۱، Line۴ و Line۱۷ برترین ژنوتیپ­ها بودند. تحت شرایط نرمال، ژنوتیپ P۳L۲ برای صفات روز تا رسیدگی و ارتفاع بوته، ژنوتیپ Line۶ برای صفات قطر بلال با دانه و عملکرد دانه و ژنوتیپ Line۱۹ برای صفات طول بلال، ارتفاع بوته، عملکرد دانه و قطر ساقه، ارزش­های اصلاحی مثبت و بالا داشتند و در مقابل تحت شرایط تنش شوری، ژنوتیپ Line۲ برای صفات وزن صد دانه، قطر بلال با دانه و طول بلال و ژنوتیپ Line۱۶ برای صفات روز تا رسیدگی، وزن برگ و ارتفاع بوته، دارای ارزش اصلاحی مثبت و بالا بودند. از آنجایی که این ژنوتیپ­ها بهتر می­توانند ویژگی­های خود را به نتاج منتقل کنند، بنابراین به­عنوان والدین مناسب برای اصلاح این صفات در برنامه­های اصلاحی مبتنی بر تلاقی پیشنهاد می­­شوند.

کلمات کلیدی:
اثر افزایشی, بهترین پیش بینی نااریب خطی, عملکرد و اجزای عملکرد, مدل خطی مخلوط

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1408541/