مطالعه اثر روش های مختلف انجماد و خشک کردن بر کمیت و کیفیت مواد موثره اسانس و تعیین مقدار اسیدکافئیک در عصاره گیاه دارویی Rosmarinus officinalis L.

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOPH-4-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام تازیکه لمسکی

گروه شیمی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران

جواد مهدوی میقان

گروه شیمی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران

چکیده

در این تحقیق به منظور بررسی اثر انجماد و خشک کردن بر کمیت و کیفیت مواد موثره اسانس ، برگ های گیاه رزماری Rosmarinus officinalis L. در مرحله رویشی در تیرماه ۱۳۹۳ از محل مزرعه مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان جمع آوری ودر چهار مرحله: تازه، خشک، تازه منجمد و خشک منجمد برای اسانس گیری آماده گردید. اسانس نمونه ها بوسیله دستگاه تقطیر با بخار آب (طرح کلونجر) استخراج ، آنالیز مواد موثره نمونه ها با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی (GC/MS) انجام گرفت و به منظور تعیین مقدار میزان اسید کافئیک در عصاره اتانولی گیاه از تکنیک کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا HPLC استفاده شد. نتایج نشان داد که در هر ۴ روش مورد بررسی به ترتیب ترکیبات مشترک : ایزو- بورنیل استات ( ۵/۱۱-۳/۱۴ درصد) ، کامفور (۳۴/۱۱-۷/۱۲ درصد) ، پولگون (۸/۷-۶/۱۰ درصد)، آلفا- فلاندرن (۳/۰-۲/۹ درصد) ، بتا-کاریوفیلن (۱/۲-۸۷/۸ درصد) ، آلفا- ترپینئول (۳۴/۳-۸/۹ درصد) ، ۱و۸- سینئول (۹۳/۰-۷/۶ درصد) ولینالول (۰-۴۵/۴ درصد) و کامفن (۳/۳-۷/۵ درصد) از بالاترین مقدار در اسانس گیاه برخوردار بودند و حداکثر میزان اسید کافئیک در عصاره تازه گیاه به مقدار ۰۱۶/۰ میکروگرم بر گرم برگ تازه تعیین گردید و اینکه در هر دو حالت نمونه های تازه و خشک ،  اسانس ها از بالاترین کمیت و کیفیت مواد موثره برخوردار بودند ، به طوری که ترکیبات: ترانس -پینوکاروئول (۱/۵ درصد) ، سابینن (۸۸/۴ درصد) ، ترانس- اوسیمن (۳۴/۶ درصد) و ژرانیل استات (۲۲/۱۵ درصد) فقط در دو روش تازه و خشک در اسانس نمونه ها گزارش گردیدند و از آنجایی که ترکیبات فوق از بیشترین عملکرد آنتی اکسیدانی ، ضدپاتوزنی ، ضدالتهابی و ضدعفونی کنندگی برخورداند، لذا پیشنهاد می گردد به منظور ارتقای کیفیت ، فراوری گیاه بیشتر در دو حالت خشک و تازه انجام پذیرد.  

کلیدواژه ها

اسید کافئیک, اسانس, انجماد, ایزوبورنیل استات, پولگون, خشک کردن, رزماری, کامفور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.