بررسی فیتوشیمیایی اسانس گیاه دارویی Salvia eremophila Boiss. در مراحل مختلف فنولوژی در استان یزد

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOPH-4-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا زارعی

۱استادیار گروه زراعت، واحد میبد، دانشگاه آزاد اسلامی، میبد، ایران

عباس مروتی شریف آباد

کارشناس ارشد مرتعداری، یزد

چکیده

گیاه مریم گلی بیابانی با نام علمیBoiss. Salvia eremophila متعلق به تیره نعنا و یکی از گونه های معطر و انحصاری ایران است. این تحقیق با هدف مقایسه کمیت و کیفیت اسانس سرشاخههای این گیاه در مراحل مختلف فنولوژی در دو فصل بهار و تابستان در سال ۱۳۹۳ در منطقه حفاظت شده مرور از استان یزد انجام شد. مراحل فنولوژی مورد مطالعه شامل مرحله قبل از گلدهی، اوایل گلدهی، اواخر گلدهی و میوهدهی کامل بودند. استخراج اسانس سرشاخههای گیاه با استفاده از روش تقطیر با آب( طرح کلونجر) و آنالیز اسانس با استفاده از دستگاه گازکروماتوگراف و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیف سنج جرمی  (GC/Ms) انجام شد. نتایج نشان داد که در فصول بهار و تابستان بیشترین بازده اسانس در مرحله میوهدهی کامل و به ترتیب ۹۹/۱ درصد و ۵۹/۱ درصد و کمترین بازده اسانس در مرحله اواخر گلدهی به میزان ۳۴/۱ درصد و ۱۳/۱ درصد میباشد. عمدهترین ترکیبات اسانس در هر دو فصل به ترتیب آلفا-پینن، بورنئول، بورنیل استات و کامفن بودند. آلفا-پینن (۹۷/۳۵ درصد) و کامفن (۱۱/۱۲ درصد) در اسانس بهاره بیشتر از تابستان و بورنئول (۳۷/۲۴ درصد) و بورنیل استات (۲۶/۱۹ درصد) در اسانس تابستانه بیشتر از بهاره است. مرحله میوهدهی کامل در آبانماه به عنوان بهترین مرحله برداشت جهت حصول حداکثر بازده اسانس پیشنهاد میگردد و همچنین گیاه مریم گلی بیابانی به عنوان یکی از منابع جهت استخراج ترکیب آلفا-پینن گزارش می گردد.

کلیدواژه ها

آلفا-پینن, اسانس, مریم گلی (Salvia eremophila Boiss.), فنولوژی, یزد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.