ارزیابی و پهنه بندی شدت تخریب کمی وکیفی منابع آب زیرزمینی با استفاده از مدل اصلاحی بیابان زاییIMDPA وGIS ؛ مطالعه موردی دشت فیروزآباد استان فارس

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 158

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_WATER-5-4_006

تاریخ نمایه سازی: 3 اسفند 1400

چکیده مقاله:

گسترش فعالیت های کشاورزی و صنعت افت سطح آب های زیرزمینی و مشکلاتی مانند تغییر کیفیت آب زیرزمینی، افزایش هزینه پمپاژ و نشست زمین را به دنبال دارد. مدیریت بهینه منابع آبی و حفظ و ارتقای کیفیت و کمیت آن ها نیازمند وجود دا­ده­هایی در زمینه موقعیت، مقدار و پراکنش آب در یک منطقه جغرافیایی معین می­باشد. با توجه به این موضوع در این تحقیق بررسی خطر تخریب کیفی و کمی آب­های ­زیرزمینی در دشت فیروزآباد استان فارسبا استفاده از مدل اصلاحیIMDPA  و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) انجام شد. در این پژوهش با استفاده از شاخص های افت آب زیرزمینی، هدایت الکتریکی (EC)، کلر (Cl) و نسبت جذب سدیم  (SAR) به بررسی کلاس خطر شدت تخریب در دشت مورد مطالعه پرداخته شد. داده­های مورد نیاز با استفاده از اطلاعات دقیق مربوط به آماربرداری های انجام شده توسط شرکت آب منطقه­ای استان فارس تهیه گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که از نظر افت سطح آب­ زیرزمینی (وضعیت کمی) حدود ۹۳ % دشت در وضعیت خطر خیلی شدید قرار دارد. از نظر وضعیت کیفی حدود ۳۶ % دشت در وضعیت خطر متوسط قرار دارد. به طور کلی ۹۳ % دشت در وضعیت خطر شدید از نظر تخریب منابع آب زیرزمینی قرار دارد.

نویسندگان

مسعود مسعودی

مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

سعیده برزگر

کارشناسی مدیریت محیط زیست ، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :