ارزیابی رهیافت ضریب گیاهی دوگانه مبتنی بر تکنیک‎های سنجش از دور در برآورد تفکیکی تبخیر-تعرق

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WATER-6-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 267
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوذر قهرمانی

دانشیار گروه مهندسی آبیاری و آبادانی دانشگاه تهران

خلیل قربانی

استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منایع طبیعی گرگان

محمد حیدرزاده

دانشگاه تهران _ کرج پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران گروه مهندسی آبیاری و آبادانی

چکیده

تدقیق برآوردهای موجود از تبخیرتعرق یکی از مسائل بنیادی در برنامه ریزی آبیاری و مدیریت منابع آب است. در این پژوهش دو روش در  برآورد تبخیرتعرق گیاه نیشکر در واحد امیرکبیر اهواز مورد استفاده قرار گرفت. در رهیافت اول دو جزء تبخیراز خاک و تعرق از گیاه به صورت تفکیک شده با استفاده از روابطی مبتنی بر شاخص گیاهی NDVI مستخرج از تصاویرسنجنده MODIS  محاسبه شده و سپس جهت محاسبه تبخیرتعرق گیاه، مورد استفاده قرار گرفت. در رهیافت دوم، تبخیرتعرق نیشکر با استفاده از رهیافت منفرد (نشریه فائو ۵۶ ) محاسبه شد. همچنین با استفاده از نرم افزار SimDualKc مقادیر ضریب گیاهی برای ماه های دوره رشد بدست آمده و در معادله فائو- پنمن مانتیث استفاده  شد. جهت مقایسه مقادیر بدست آمده از ۲ رهیافت فوق،  با مقادیر گزارش شده تبخیرتعرق لایسیمتری، مورد مقایسه قرار گرفت. همبستگی روش های رهیافت دوگانه و رهیافت منفرد فائو با روش لایسیمتری به ترتیب، ۹۵۴/۰ و ۸۸۵/۰ بدست آمد. از طرفی خطای استاندارد برای رهیافت منفرد فائو ۲۹/۶۷ و برای رهیافت دوگانه فائو نیز ۳۴/۲۹ می باشد. ضریب همبستگی روش های رهیافت دوگانه و رهیافت منفرد فائو با روش فائو پنمن مانتیث به ترتیب، ۹۸۲/۰ و ۹۰۳/۰ بدست آمد. از طرفی خطای استاندارد برای رهیافت منفرد فائو ۳۲/۵۱ و برای رهیافت دوگانه فائو نیز ۶۹/۱۰ می باشد. نتایج نشان داد که رهیافت دوگانه فائو مبتنی برسنجش از دور نتایج قابل قبولی در محاسبه تبخیر تعرق گیاه نیشکر بدست می دهد و می توان از این رهیافت در محاسبه تبخیر تعرق گیاه نیشکر  و برنامه ریزی آبیاری استفاده کرد.

کلیدواژه ها

تبخیرتعرق, رهیافت دوگانه, شاخص NDVI, نیشکر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.