مقایسه اثر ضد باکتریایی عصاره اتانولی برگ گیاه Mentha longifolia (L.) Hud. در رویشگاههای مختلف شمال ایران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOPH-2-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا تربتی نژاد

کارشناس علوم آزمایشگاهی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران

سیده معصومه میرتقی

کارشناس علوم آزمایشگاهی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران

فصیحه لیوانی

کارشناس ارشد علوم گیاهی، واحد گرگان ، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران

هانیه باقری

کارشناس ارشد میکروبیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران

چکیده

عفونت های ادراری و مقاومت آنتی بیوتیکی در دنیا رو به افزایش است. در این میان نقش فرآورده های گیاهی به واسطه داشتن طیف وسیعی از ترکیبات زیستی فعال و طبیعی بسیار با اهمیت است. پونه کوهی (Mentha longifolia (L.) Hud.) یکی از گیاهان دارویی معطر است که در طب سنتی برای درمان عفونت های مجاری ادرار استفاده می شود. در این تحقیق اثرات ضدباکتریایی غلظت های مختلف عصاره اتانولی برگ های پونه کوهی جمع آوری شده از رویشگاه های زیارت (استان گلستان)، آلاشت و ییلاق دو هزار (استان مازندران) با دو روش انتشار دیسک و چاهک، علیه چهار باکتری مولد عفونت مجاری ادراری (اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس) مورد مطالعه قرار گرفت، تا رویشگاه بهینه با بهترین اثرا ضد باکتریایی گیاه معرفی گردد. یافته ها نشان داد، عصاره اتانولی برگ پونه جمع آوری شده از هر سه رویشگاه اثر مهاری خوبی بر رشد باکتری های گرم مثبت داشت، اما در رویشگاه های آلاشت (۱۶۸۳ متر) و ییلاق دو هزار (۱۱۷ متر) نسبت به رویشگاه زیارت (۹۱۵ متر) به صورت معنی داری نتایج بهتری مشاهده شد (در سطح یک درصد). به طوری که در این رویشگاه ها، تقریبا ۱۰۰ درصد سویه های استافیلوکوکوس منتخب نسبت به عصاره حساسیت نشان دادند. لذا ضمن تایید استفاده سنتی از پونه کوهی جهت درمان عفونت های مجاری ادرار می توان بیان داشت هنگام استفاده از یک گیاه دارویی در درمان نوع خاصی از بیماری باید به رویشگاه آن نیز توجه نمود تا بهترین اثر درمانی حاصل شود.

کلیدواژه ها

اثر ضد باکتریایی, استافیلوکوکوس, استان های گلستان و مازندران, پونه کوهی (Mentha longifolia (L.) Hud.), عصاره اتانولی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.