برهمکنش فیتوپلاسماهای عامل بیماری های جاروک لیموترش و فیلودی کاهو در آلودگی مخلوط بوته های پروانش

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه بیماریهای گیاهی، دوره: 54، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPP-54-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 213
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام صالحی ابرقوئی

دانشجوی دکتری بیماری شناسی گیاهی، ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، ایران

کرامت اله ایزدپناه

استاد بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، ایران

سیدمحسن تقوی

بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، ایران

حبیب اله حمزه زرقانی

دانشیار بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، ایران

علیرضا افشاریفر

استاد بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، ایران

چکیده

در این پژوهش اثر آلودگی مخلوط فیتوپلاسماهای جاروک لیموترش (۱۶SrII-B) و فیلودی کاهو (۱۶SrIX-D) بر روی علائم بیماری و تراکم  سلول های فیتوپلاسما در بوته های  پروانش (Catharanthus roseus (L.) G.Don) مطالعه شد. تعداد چهار بوته پروانش سالم  و هم سن  از طریق قطعات سس آلوده ابتدا با فیتوپلاسمای عامل فیلودی کاهو و پس از سه هفته با فیتوپلاسمای جاروک لیموترش مایه زنی شدند. علائم بیماری و جمعیت فیتوپلاسما در این بوته ها با علائم بیماری و جمعیت فیتوپلاسما در بوته هایی که تنها با یکی از این فیتوپلاسماها مایه زنی شده بودند مقایسه گردید. در بوته هایی که به صورت مخلوط مایه زنی شده بودند تنها کاهش خفیفی در اندازه برگ و فاصله میانگره ها ایجاد شد که با علائم شدید ناشی از هر یک از دو فیتوپلاسما، کاملا متفاوت بود. بوته هایی که به صورت مخلوط مایه زنی شده بودند در مقایسه با بوته هایی که تنها با یک فیتوپلاسما مایه زنی شده بودند طول عمر بیشتری داشتند. با استفاده از پی سی آر معمولی و آغازگرهای اختصاصی وجود هر دو فیتوپلاسما در بوته هایی که به صورت مخلوط مایه زنی شده بودند و همچنین در بوته های شاهد مثبت به اثبات رسید. آنالیز داده های حاصل از آزمون پی سی آر در زمان واقعی (Real-time PCR) نشان داد که جمعیت هر دو فیتوپلاسما در بوته هایی که به صورت مخلوط مایه زنی شده بودند در مقایسه با بوته های شاهد مثبت به طور معنی داری کاهش داشت. به نظر می رسد برهمکنش این دو فیتوپلاسما در آلودگی مخلوط از نوع آنتاگونیسم متقابل باشد.

کلیدواژه ها

آلودگی مخلوط, بازداری متقابل, جمعیت فیتوپلاسما, پی سی آر در زمان واقعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.