پردازش تصاویر مقاطع نازک میکروسکوپی

  • سال انتشار: 1377
  • محل انتشار: دومین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI02_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 7791
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا حدادی

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی/ دانشگاه اصفهان

چکیده

پردازش تصویر مدت هاست در علوم مختلف به کار گرفته شده است و به سرعت کاربردهای جدیدی پیدا می کند. اصولا هر جا که نیاز به دیدن باشد، دید ماشینی (Machine vision) وپردازش تصویر می تواند قابل طرح باشد. در این پژوهش تلاش شده در یک ابتکار نوین از این تکنیک برای مطالعه مقاطع نازک سنگها استفاده شود. با استفاده از تکنیک های مختلف پردازش تصویر (Image processing Technique) پدیده های مختلف بلوری مثل رشد یافتگی، انحلال، همرشدی متداخل (Intergrowth) و … در مقاطع میکروسکوپی آشکارسازی و از هم تفکیک شدند و مشخص گردید که تصاویر حاصل از نور پلاریزه در مقاطع نازک میکروسکوپی را می توان پردازش نموده و طبقه بندی یا ویرایش کرد و حتی بر روی تصاویر کانی ها علامت های مورد نیاز را نوشت که این موضوع آغاز گر راهی نو در این زمینه است. برای شناخت دقیق تر هر پدیده ای نیاز به نامگذاری وطبقه بندی آن داریم. سنگها یکی از محورهای مورد بحث زمین شناسان و بویژه سنگ شناسان هستند. سنگها از کانی های تشکیل شده اند و تنوع این کانی ها، نحوه ارتباط آنها و اندازه آنها در یک سنگ موجب می شود که سنگ ها را به رده های مختلف تقسیم نمایند. برای شناخت و نامگذاری سنگهای آذرین از بافت (Texture) سنگها استفاده می شود که منظور شکل و اندازه بلورها و رابطه فیزیکی آنها با یکدیگر می باشند. برخی نیز از کلمه (structure) استفاده می کنند. بافت سنگ ها توسط میکروسکوپ پلاریزان مورد مطالعه قرار می گیرد و می تواند مراحل مختلف انجماد و نحوه تبلور سنگ آذرین را روشن نماید و حتی می تواند نشان دهد که آیا یک سنگ حاوی کانسار خاصی هست یا نه؟ مقاطع نازک مورد استفاده ضخامتی معادل 30-25 میکرون دارند و در زیر میکروسکوپ نور پلاریزه از کانی های سنگ عبور کرده به عدسی چشمی و چشم بیننده منتقل می شود.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.