میزبان های طبیعی و ویژگی های ژنوم ویروس زردی بافت مرده باقلا در سه استان شرقی ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه بیماریهای گیاهی، دوره: 57، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPP-57-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 152
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افسانه آویش کوهشاهی

بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کد پستی ۷۶۱۶۹۱۴۱۱۱

Jahangir Heydarnejad

دانشگاه شهید باهنر کرمان

مریم اسماعیلی

دانشجوی دوره دکتری

جواد صادقی مجد

بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کد پستی ۷۶۱۶۹۱۴۱۱۱

وحید حسن وند

دانشگاه شهید باهنر کرمان

حسین معصومی

دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

ویروس زردی بافت مرده باقلا (Faba bean necrotic yellows virus, FBNYV) از جنس Nanovirus و خانواده Nanoviridae یکی از نانوویروس های رایج گیاهان لگومینوز در قاره های آسیا، آفریقا و اروپا است. در این تحقیق، میزبان های طبیعی این ویروس در سه استان شرقی ایران مورد بررسی قرار گرفته و ترادف نوکلئوتیدی قطعات کامل ژنوم یک جدایه از آن از منطقه رابر استان کرمان تعیین گردیده است. بدین منظور، چندین گیاه زراعی و سبزیجات برگی از استان های کرمان، خراسان رضوی و خراسان شمالی ایران جمع آوری گردید و آلودگی آن ها با استفاده از آزمون واکنش زنجیره ای پلی مراز و/یا تعیین ترادف قطعه ژنومی DNA-S بررسی شد. نتایج بدست آمده نشان داد که گیاهان عدس، باقلا، لوبیا، نخود ایرانی، یونجه، شنیلیله، جعفری و شوید به FBNYV آلوده هستند و ترادف نوکلئوتیدی قطعه ژنومی DNA-S مربوط به هفت جدایه از هفت میزبان مختلف به میزان ۶/۸۹ تا ۷/۹۹ درصد با یکدیگر شباهت دارند. سپس ترادف نوکلئوتیدی تمام هشت قطعه ژنوم مربوط به جدایه عدس از منطقه رابر استان کرمان تعیین و با ترادف های مشابه در بانک ژن مقایسه گردید. بر این اساس، جدایه رابر به میزان ۵۷/۸۸ تا ۸۱/۹۹ درصد با سایر جدایه های این ویروس از سایر نقاط دنیا از جمله ایران شباهت دارد. نتایج این بررسی نشان می دهد که FBNYV دارای دامنه میزبانی وسیعی در میان گیاهان خانواده Fabaceae است و حتی گیاهانی خارج از این خانواده را نیز آلوده می کند. گیاهان شنیلیله، جعفری و شوید برای اولین بار در دنیا به عنوان میزبان های جدید این ویروس معرفی می گردند.

کلیدواژه ها

ویروس زردی بافت مرده باقلا, جنس نانوویروس, میزبان های طبیعی, سبزیجات برگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.