طراحی، اجرا و ارزشیابی برنامه ژورنال کلاب مبتنی بر شواهد در دانشکده طب ایرانی دانشگاه ع پ ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه راهبردهای توسعه در آموزش پزشکی، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_DSME-8-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 300
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فتانه هاشم دباغیان

School of Persian Medicine, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

آیدا اصغری

School of Persian Medicine, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

چکیده

هدف: با توجه به فقدان برنامه  طبابت مبتنی بر شواهد(EBM)  در کوریکولوم درسی طب ایرانی، برنامه ژورنال کلاب مبتنی بر شواهد بعنوان روشی برای آموزش EBM اجرا شد تا اثربخشی و رضایت شرکت کنندگان از این روش بررسی گردد.روش ها: برنامه ژورنال کلاب مبتنی بر شواهد که در سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ در دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران طراحی و اجرا شد ترکیبی از کارگاه EBM و ژورنال کلاب مبتنی بر شواهد، شامل طراحی سوال بالینی، جستجوی شواهد برتر و ارزیابی نقادانه آنها و استفاده از چک لیستهای EBM ، بود.  ارزشیابی با استفاده از پرسشنامه ای ساختارمند محقق ساخته برای بررسی اثربخشی برنامه و پرسشنامه ای غیر ساختارمند برای بررسی نقاط قوت و ضعف، انتظارات و پیشنهادات انجام شد.نتایج: ارزشیابی برنامه توسط ده نفری که در بیش از ۷۰ درصد جلسات شرکت کرده بودند نشان داد که برنامه فوق برای انتقال مفاهیم EBM موثر بوده است (۹۰-۱۰۰% افراد) ولی در ایجاد توانایی استفاده از مفاهیم آماری کمتر مفید بوده است (۳۰% از افراد). همه شرکت کننده ها نیاز به یادگیری و تمرین بیشتر  را ذکر کردند. ارزیابی کیفی از ۱۶ نفر( برخی در کمتر از ۷۰% جلسات شرکت کرده بودند) نقاط قوت و ضعف ، انتظارات و پیشنهادات افراد را مشخص کرد.نتیجه گیری: برنامه فوق روشی مناسب برای انتقال دانش EBM بود، ولی برای ارتقای اثربخشی برنامه، مداخلات دیگری نظیر الزام دانشجویان به شرکت در جلسات، ارتقای دانش اساتید طب ایرانی در مورد EBM و ادامه دار بودن جلسات پیشنهاد می گردد. 

کلیدواژه ها

Journal club, Evidence-based medicine, Persian medicine, Evaluation, ژورنال کلاب, طبابت مبتنی بر شواهد, طب ایرانی, ارزشیابی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.