بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس کمال گرایی معنوی/مذهبی- ۲۰

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه اندازه گیری تربیتی، دوره: 11، شماره: 42
  • کد COI اختصاصی: JR_JEM-11-42_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی بشارت

استاد گروه روان شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران (نویسنده مسول)

حجت اله فراهانی

استادیار گروه روان شناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

نیلوفر فارسی جانی

کارشناس ارشد روان شناسی بالینی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

هدف این پژوهش بررسی ویژگی های روانسنجی نسخه ۲۰ گویه ای مقیاس کمال گرایی معنوی/مذهبی (SRPS-۲۰) در جامعه دانشجویان و گروه سنی بزرگسالان بود . روش این پژوهش از نظر هدف توسعه ای- کاربردی و از نظر جمع آوری اطلاعات میدانی است. در این پژوهش، ساختار عاملی مقیاس کمال گرایی معنوی/مذهبی از طریق تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی در دو مطالعه بررسی شد. جامعه آماری در مطالعه اول، دانشجویان دختر و پسر مقطع لیسانس و فوق لیسانس دانشگاه تهران در سال تحصیلی ۹۸-۱۳۹۷ بودند که از بین آنها به روش نمونه گیری در دسترس یک نمونه ۳۶۸ نفری انتخاب شدند. جامعه آماری در مطالعه دوم جمعیت عمومی بزرگسالان از ساکنان شهر تهران در سال های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ بودند که از بین آنها به روش در دسترس یک نمونه ا انتخاب شد. روایی همگرا و تشخیصی (افتراقی) مقیاس SRPS-۲۰ از طریق رابطه آن با شاخص های استحکام من، سلامت روانی و عواطف مثبت و منفی به ترتیب بر اساس مقیاس استحکام من (بشارت، ۱۳۹۵)، مقیاس سلامت روانی (ویت و ویر، ۱۹۸۳) و فهرست عواطف مثبت و منفی (واتسون، کلارک و تلگن، ۱۹۸۸) بررسی شد. همسانی درونی و پایایی بازآزمایی مقیاس SRPS-۲۰ به ترتیب بر اساس ضرایب آلفای کرونباخ و پایایی بازآزمایی سنجیده شد. نتایج تحلیل های عاملی اکتشافی و تاییدی، یک عامل کلی را برای مقیاس SRPS-۲۰ تایید کردند. ضرایب همبستگی میانگین نمره شرکت کنندگان در هر دو نمونه در مقیاس SRPS-۲۰ با شاخص های استحکام من، بهزیستی و درماندگی روانشناختی و عواطف مثبت و منفی معنادار بود. این نتایج روایی همگرا و تشخیصی (افتراقی) مقیاس SRPS-۲۰ را تایید کردند.

کلیدواژه ها

کمال گرایی معنوی/مذهبی, تحلیل عاملی اکتشافی, تحلیل عاملی تاییدی, مقیاس, روانسنجی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.