تاثیر شناخت درمانی مبنی بر ذهن آگاهی در سلامت معنوی و فشارخون بیماران همودیالیزی شهرستان گرگان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله علوم پزشکی زانکو، دوره: 22، شماره: 74
  • کد COI اختصاصی: JR_ZANKO-22-74_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 196
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مجتبی عقیلی

Assistant Professor, Department of Psychology, Payame Noor University, Golestan, Iran

فاطمه ملک

M.Sc. of Clinical Psychology, Bandar-e-Gaz Azad University, Golestan, Iran

چکیده

زمینه و هدف: بیماری­ های مزمن کلیوی از جمله مشکلات سلامتی در دنیای امروز و سلامت معنوی یکی از مفاهیم مهم در نحوه رویارویی بیمار با مشکلات و تنش ناشی از بیماری است. هدف از پژوهش حاضر تاثیر شناخت­ درمانی مبنی بر ذهن­ آگاهی در سلامت معنوی و فشار­خون بیماران همودیالیزی شهرستان گرگان است. مواد و روش ­کار: این پژوهش به روش نیمه ­آزمایشی از نوع پیش ­آزمون-پس­ آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه بیماران همودیالیز دارای پرونده پزشکی در بیمارستان­ های پنج ­آذر و شهید ­صیاد ­شیرازی شهر گرگان بود. از این جامعه پژوهش، ۲۰ نفر نمونه بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله (۱۰ نفر) و گروه کنترل (۱۰ نفر) جای­ گرفتند. انتخاب نمونه­ های پژوهش از تیر ماه ۱۳۹۸ آغاز شد و دو ماه به طول انجامید. داده ­ها با استفاده از پرسشنامه سلامت معنوی (SWB) جمع ­آوری و به وسیله نرم­ افزار SPSS نسخه ۲۴ و با استفاده از آمار توصیفی و آنالیز واریانس، تجزیه و تحلیل شد. یافته­ ها: میانگین نمره سلامت معنوی بیماران قبل از آموزش ذهن آگاهی ۶/۷۷± ۷۱/۹۰ بود که بعد از اجرای این آموزش به ۵/۴۳±۸۱/۶۰رسید. میانگین فشارخون بیماران قبل از آموزش ذهن ­آگاهی ۲/۷۲±۱۵/۳۳که در پس ­آزمون به ۱/۲۴± ۱۳/۰۵. این اختلاف از نظر آماری معنادار بود (=۰/۰۰۰P-value). بحث و نتیجه­ گیری: نتایج به دست آمده نشان داد که هر دو رویکرد شناخت درمانی مبنی بر ذهن آگاهی در افزایش سلامت معنوی و کاهش میزان فشار­خون موثر بوده است و منجر به افزایش سلامت معنوی و تعدیل فشار­خون بیماران همودیالیز می­ شود.

کلیدواژه ها

Renal dialysis, Spritual therapies, Blood pressure, Mindfulness, Iran, دیالیز کلیوی, درمان های معنوی, فشار خون, ذهن آگاهی, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.