بهینه سازی محیط کشت در تولید اسپور و کریستال باکتری Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki و ارزیابی زهرآگینی آن روی لارو سن دوم پروانه Ephestia kuehniella

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دو فصلنامه دانش گیاه پزشکی ایران، دوره: 52، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPPS-52-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 287
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

المیرا مختارنژاد

دانشجوی دکتری حشره شناسی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه

شهرام ارمیده

دانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

محمود رضازاد باری

. استاد گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه

محمدحسن صفرعلیزاده

استاد گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه

محمدرضا رضاپناه

دانشیار بخش کنترول بیولوژیک، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران گیاهپزشکی کشور

مریم فروزان

استادیار بخش تحقیقات گیاهپزشکی، سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، ارومیه

چکیده

در پژوهش حاضر بیمارگری اسپور و کریستال باکتری (HD-۱) Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki تولیدشده در انواع محیط کشت در شرایط تخمیری و غیر تخمیری روی سن دوم لاروی Ephestia kuehniella L. بررسی شد. تعداد کلنی ، تعداد اسپور، ضریب شکست نوری (OD) و وزن خشک سلولی در محیط کشت غنی شده و غنی نشده در شرایط تخمیری پس از ۹۶ ساعت کشت به ترتیب (۱۰۱۴ ×۲/۲۸ CFU برمیلی لیتر، ۱۰۱۰× ۸/۱۱اسپوربرمیلی لیتر، ۱۰۸ × ۰/۲۸ میلی گرم-برمیلی لیتر، ۰/۱۱گرم برلیتر) و (۱۰۱۴ ×۶/۲۶ CFU برمیلی لیتر، ۱۰۱۰× ۰/۱۰ اسپور بر میلی لیتر، ۱۰۸ × ۴/۲۴ میلی گرم برمیلی لیتر، ۹/۹ گرم برلیتر) و در شرایط تخمیر نشده (۱۰۱۴ ×۱/۱۸CFU بر میلی لیتر،۱۰۱۰× ۱/۸ اسپوربر میلی لیتر، ۱۰۸ × ۴/۱۶ میلی گرم بر میلی لیتر، ۹/۸ گرم برلیتر) و (۱۰۱۴ ×۸/۱۶CFU بر میلی لیتر، ۱۰۱۰× ۴/۷ اسپوربرمیلی لیتر، ۱۰۸ × ۶/۱۵ میلی گرم برمیلی لیتر، ۹/۷ گرم برلیتر) به دست آمد. شاخص LC ۵۰ سوسپانسیون اسپور و کریستال رشد کرده در محیط کشت غنی شده و غنی نشده در شرایط تخمیر شده در مدت ۹۶ ساعت کشت، پس از دو روز تیمار لاروها (۹/۰ و ۰/۳) و در شرایط تخمیر نشده (۵/۱ و ۲/۴) میکروگرم برمیلی لیتر و شاخصLT۵۰ در شرایط تخمیر شده (۲/۶ و ۷/۱۰) و در شرایط تخمیر نشده (۲/۷ و ۶/۱۲) ساعت برآورد شد. بررسی های زیست سنجی میزان مرگ ومیر حاصل از سوسپانسون رشد کرده در محیط کشت غنی شده و غنی نشده در شرایط تخمیر شده پس از ۹۶ ساعت کشت، پس از دو روز تیمار لاروها به ترتیب (۰/۶۱ و ۶/۴۶) و در در شرایط تخمیر نشده (۳/۵۳ و ۶/۳۸) درصد نشان داد. نتایج نشان داد محیط کشت غنی شده در شرایط تخمیر شده سبب تولید بیشترین میزان اسپور و کریستال و در نتیجه افزایش زهرآگینی باکتری روی لارو سن دوم پروانه E. kuehniellaشد.

کلیدواژه ها

Bacillus thuringiensis (Bt). subsp. kurstaki, Ephestia kuehniella, تخمیر, محیط کشت غنی شده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.