پالینوستراتیگرافی، آب و هوا و محیط دیرینه سازند دلیچای در برش چینه شناسی بشم (البرز شرقی)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه رخساره های رسوبی، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSF-13-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افسانه ده بزرگی

دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین

سعیده سنماری

دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین

چکیده

توالی کاملی از سازند دلیچای در برش چینه شناسی بشم در البرز شرقی مورد مطالعه قرار گرفت. این مجموعه حاوی پالینومورف ها ی متنوع با حفظ شدگی نسبتا خوب بوده که سیست های داینوفلاژله و میوسپورها (اسپور و پولن ها) از اجزای غالب آن است. اسپور قارچ و اکریتارک ها با فراوانی کمتر، از دیگر اجزای این پالینوفلورا هستند. نهشته های ژوراسیک میانی در این برش متشکل از مارن، سنگ آهک رسی و مقدار کمی از میان لایه های سنگ آهک چرتی است. در گردنه بشم سازند دلیچای به طور ناپیوسته روی سازند شمشک قرار گرفته و به طور پیوسته و هم شیب توسط سنگ آهک های ضخیم سازند لار پوشیده شده است. بر اساس گسترش زمانی داینوفلاژله های کلیدی سه پالینوزون Cribroperidinium crispum Total Range Biozone (باژوسین پسین)، Dichadogonyaulax sellwoodii Interval Biozone (باتونین کالووین پیشین)، Ctenidodinium continuum Interval Biozone (کالووین پیشین میانی) معرفی شد. به علاوه با توجه به حضور داینوسیست های شاخص مانند Mendicodinium groenlandicum و Systematophora areolata در قسمت های بالایی برش مطالعه شده سن سازند دلیچای در این برش چینه شناسی، باژوسین پسین کالووین پسین تشخیص داده شده است که با سن تعیین شده توسط آمونیت ها در همین برش مطابقت دارد. پالینوزون های ارائه شده نیز، با پالینوزون های ژوراسیک میانی در شمال غربی اروپا و مناطق همجوار آن انطباق دارد. داده های پالینولوژی حکایت از غلبه یک محیط دریایی نسبتا کم عمق و کم اکسیژن دارد که در فواصلی از پایین به سمت بالای برش چینه شناسی با افزایش نسبی در عمق حوضه همراه بوده است. به علاوه بر اساس داده های موجود، آب و هوایی معتدل تا گرم برای سازند دلیچای در برش چینه شناسی بشم پیشنهاد شد.

کلیدواژه ها

پالینوستراتیگرافی, آب و هوای دیرینه, ژوراسیک میانی, محیط دیرینه, البرز شرقی, سازند دلیچای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.