ریزدیرینه شناسی و محیط رسوبی سازند قم در شمال غرب زنجان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه رخساره های رسوبی، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSF-13-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 130
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد ربانی

استادیار گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

افشین زهدی

استادیار گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

چکیده

به منظور انجام مطالعات ریزدیرینه شناسی و بازسازی محیط رسوبی بر روی توالی های سازند قم، یک برش چینه شناسی در محدوده شمال غربی زنجان نمونه برداری گردید. سازند قم در این ناحیه متشکل از ۱۶۸ متر سنگ های کربناته متوسط تا ستبرلایه با میان لایه­ های سنگ آهک رسی می ­باشد که با مرز فرسایشی بر روی توالی­ های کنگلومرا، ماسه­ سنگ و مارن سازند قرمز زیرین و در زیر ردیف رسوبات تبخیری، مارنی و ماسه­ سنگی سازند قرمز بالایی قرار گرفته اند. مطالعات فسیل­ شناسی بر روی ۵۲ مقطع نازک میکروسکپی به شناسایی ۲۳ گونه از روزن داران کف ­زی و شناور منجر شد که شامل گونه هایی همچون Amphistegina sp.، Borelis melo curdica، Dendritina rangi، Globigerinoides sp.، Meandropsina anahensis، Meandropsina iranica و Sphaerogypsina globulus می باشند. در تمامی زیست زون های غیررسمی ارائه شده برای سازند قم، ظهور و گستره گونه شاخص Borelis melo curdica شاخصی برای شروع آشکوب بوردیگالن در نظر گرفته شده است. بر این اساس، با توجه به حضور این گونه از ابتدا تا انتهای توالی های مورد مطالعه، سن سازند قم در این منطقه بوردیگالین (میوسن پیشین) پیشنهاد می گردد. مطالعات رخساره ای مقاطع نازک میکروسکپی به تفکیک ۶ ریزرخساره منجر گردید که بخش های سکوی داخلی تا انتهای شیب قاره از یک محیط رسوبی شلف کربناته لبه ­دار را شامل می شوند. وجود دو بخش ستبرلایه کربناته حاوی کلنی های بزرگ مرجانی و رخساره ­های ریزشی و توربیدایتی در جلوی آنها، سکوی کربناته نوع شلف را تایید می کند. نمودار تغییرات ریزرخساره ها در طول ستون چینه نگاری یک روند افزایش نسبی سطح آب دریا از ابتدای برش تا متراژ ۵۴ متری و یک روند کاهش نسبی سطح آب دریا از این افق تا انتهای برش را نشان می دهد. بدین ترتیب یک سکانس رسوبی رده ۳ را می توان برای این توالی ها در نظر گرفت.

کلیدواژه ها

ریزدیرینه شناسی, محیط رسوبی, سازند قم, زنجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.