تاثیر ترکیب ضایعات ذرت با کود گاوی و کارتن بر کیفیت ورمی کمپوست تولید شده با Eisenia fetida

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های کاربردی زراعی (زراعت سابق)، دوره: 27، شماره: 103
  • کد COI اختصاصی: JR_AREOAJ-27-103_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 188
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده مریم خرازی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع طبیعی، گرایش محیط زیست، دانشگاه تربیت مدرس

حبیب الله یونسی

دانشیار

جواد عابدینی طرقبه

سازمان بازیافت و تبدیل مواد شهرداری مشهد

چکیده

سالانه در فصول برداشت ذرت، حجم زیادی ضایعات آلی تولید می شود و از آنجا که این ضایعات از نسبت C/N بالایی برخوردار می باشند، این قابلیت را دارند که به عنوان مواد اولیه برای تولید ورمی کمپوست، استفاده شوند. تحقیق حاضر به منظور بررسی امکان بازیافت ضایعات مزارع ذرت و تولید کود آلی ورمی کمپوست از این پسماندهای آلی توسط کرم خاکی Eisenia fetida انجام شد. تیمارهایی با درصدهای۴۰، ۶۰ و ۸۰ درصد ضایعات ذرت و مابقی کود کمپوست، کود گاوی و کارتن آماده شد. تیمارها ابتدا به مدت۳۰ روز پیش کمپوست شده تا شرایط بستر مواد آلی برای کرم های خاکی مساعد گردد. سپس کرم های خاکی به تعداد مناسب به کلیه بسترهای آماده شده تلقیح شد و تیمارها به مدت۴۰ روز ورمی کمپوست شدند. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که در تمامی تیمارها با گذشت زمان مقدار TOC، TVS و C/N مواد بستر بطور معنی داری کاهش یافت و مقدار EC، TKN، TP، نیترات، غلظت فلزات سنگین و سایر عناصر غذایی افزایش معنی داری را نشان داد. هم چنین با افزایش میزان ضایعات ذرت موجود در بستر از ۴۰ به ۸۰%، از میزان TKN (از ۹۶/۱ به ۶۰/۱%) و نیترات (از ۴۰/۱۷۸۰ به mg/kg ۲۳/۱۴۵۸) کاسته شد و به میزان TOC (۱۱/۲۸ به ۸۰/۳۳%)، TVS (از ۴۱/۴۴ به ۹۷/۵۱%)، نسبت C/N (از ۴۲/۱۴ به ۱۸/۲۱)، TP (از ۲۰/۳ به g/kg ۸۰/۳) و EC (از ۹۷/۲ به mS/cm ۴۸/۳) افزوده شد. نتایج نشان داد که ترکیب ضایعات ذرت، کود گاوی، کمپوست و کارتن قابلیت تولید ورمی کمپوست را دارند و میزان ۸۰% ضایعات ذرت در بستر در میان سایر تیمارها دارای اثرات مطلوب تری بر کیفیت ورمی کمپوست نهایی بود. تکرارپذیری فرایند و کیفیت محصول نهایی، این امکان را فراهم می کند که از روش این آزمایش برای پژوهش هایی که نیاز به کاهش جرم مخلوط زایدات کشاورزی کمپوست شده اولیه دارد، استفاده شود. 

کلیدواژه ها

Sinapis arvensis, drought stress, ecology of germination

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.